Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Ноем 12
Начало arrow България arrow Пожарът в Маджарово обхвана 8000 дка, 2663 са гори

Пожарът в Маджарово обхвана 8000 дка, 2663 са гори

  Print E-mail
2016-07-31 22:06:42
източник: news.bg

Пожарът в землището на село Бориславци в област Хасково се разраства.

Първоначално огънят е засегнал земеделски земи, като впоследствиепреминава в горските територии. До момента са засегнати 8000 дка площ, сред които в 2663 декара широколистни и частично иглолистни гори.  Това съобщи областният управител на Хасково Станислав Дечев, цитиран от "Фокус". 

Сигналът за възникналия пожар е подаден днес към 11.35 часа. Огънят е обхванал първоначално площ около 2000 дка сухи треви, пасища, лесонепригодни площи, стърнища и широколистна гора между селата Бориславци и Малки воден.

В момента на терен са 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското. Към мястото пътуват пожарни екипи от Пазарджик и София.

В гасенето се включва и хеликоптер Ми-17 от 24-та авиобаза „Крумово”.

Хеликоптерът е с 4 души екипаж, излетял е от авиобазата в 17,10 часа, като ще започне незабавно действия по погасяването на огъня от въздуха.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов към мястото на възникналия пожар пътува директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Той ще следи отблизо ситуацията.

За последните три дни това е поредното участие на летателна техника от 24-та авиобаза Крумово в гасенето на пожари. В петък и събота хеликоптери Ми-17 участваха в потушаването на огъня край ардинското село Светулка, където горя голям горски пожар в труднодостъпна и пресечена местност, което затрудняваше изключително много гасенето на огъня.

Голям пожар се разпрострял върху стотици декари близо до Благоевград и създаде опасност за две села – Бучино и Българчево, но вече е напълно потушен. Това е заявил Георги Пармаков, директор на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, цитиран от "Фокус". 

Пожарът е обхванал предимно сухи треви и храсти, стърнища, както и лозя и пчелини. Огънят е тръгнал от сметището, което се намира между двете села, около 16:20 часа.

Два екипа огнеборци са гасили пламъците над самото сметище, след като минаха през бариерата, където входът е забранен. А един екип се опитва да спре огъня, който върви към село Бучино. Там има опасност, тъй като на 2 км. западно минава транзитният газопровод за Гърция.

Другото огнище прехвърлило дерето и пълзи към село Българчево, където има много лозови насаждения.

Друг горски пожар е възникнал в землището на село Кантарджиево, в териториалния обхват на ДГС-Варна. Пожарът е засегнал 250 иголистни и широколистни гори.

Екипи от горски служители на РДГ, ДГС и пожарната се борят за овладявянето на огъня и във Варненска област.

Горска площ е засегната и на територия на ДГС-Костенец – 60 дка горска територия. Пожарът е потушен. Потушени са пожарите на територията на ДГС-Пирдоп и ДГС-Доспат в землището на село Барутин.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?