28 Март 2024 г. Четвъртък

Върховният касационен съд регистрира ДОСТ

2016-07-29 16:14:51

Върховния касационен съд (ВКС) допусна вписване на Политическа партия ДОСТ, съобщава БТА.

С решението си върховните съдии отменят отказа на Софийски градски съд (СГС) да регистрира партията на Лютви Местан.

Припомняме, Софийският градски съд отказа вписване на партията с мотива, че тя се създава на етническа основа поради преобладаващия брой учредители с турски имена и поради етимологията на думата ДОСТ - "абревиатура с определен емоционален заряд, произтичащ от значението на чуждицата с турски произход - "приятел". 
Сред аргументите на съда тогава беше, че при скандиране на името на партията по време на публични прояви ще се създават определени внушения. Към аргументите бяха прибавени и съмнения в легитимността на учредителната конференция на ДОСТ.

 

Върховният касационен съд обаче не споделя съображенията на първа инстанция. В мотивите си съдиите пишат, че тезата на СГС за най-вероятни действия на етническа или верска основа е само хипотетична.
Напълно произволен е и изводът за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записани в устава на партията.

Ненакърнимостта на конституционното право на сдружаване на гражданите в партии обуславя недопустимостта да се въвеждат допълнителни изискванияза регистрация на политическа партия извън изчерпателно уредените в чл.15, ал.3 ЗПП и да се създават критерии и стандарти за учредяване на политически партии, извън визираните изисквания на специалния закон", заявява ВКС.

Според върховните съдии партията е изпълнила всички изисквания на закона, за да бъде вписана – има необходимия брой учредите и членове. 

Освен това констатира, че от представените списъци и декларации е видно, чеучредителите на ДОСТ са от различни етнически групи, макар и да преобладават гражданите с турски имена.

Според ВКС проверката за несъответствие на декларациите за индивидуално членство не опровергава изводите на съда по отношение на спазването на императивните изисквания на ЗПП относно учредяването на политическа партия.

Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея. Напълно произволен е и изводът на регистърния съд за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията".

Представените по делото програмни документи и устав на ПП ДОСТ не дават основание да се приеме, че партията е образувана в ограничените рамки на етническа или верска група, затворена за хора, ценности и идеи извън нея“ – категорични са върховните съдии. Според тях е напълно произволен изводът на СГС за възможно наличие на цели, различни от официално декларираните от учредителите и записа ни в устава на партията.

 „Заявените подлежащи на вписване факти и обстоятелства, чието валидно осъществяване е обективирано в проверените документи, обуславят извода за законосъобразно създаване на политическата партия“ – категоричен е съдебният състав на ВКС и поради това обжалваното решение на СГС следва да бъде отменено, а искането за вписване – уважено.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати