28 Март 2024 г. Четвъртък

НС спря референдума на Марешки. Той: Отивам на избори!

2016-07-29 17:10:52

Парламентът отхвърли подписката на Веселин Марешки с искане за провеждане на референдум с пет въпроса.

Разочарован, той обясни, че няма друг избор, освен да се кандидатира за президент и така да превърне вота за себе си в своеобразно допитване до народа.   

Въпросите, поискани от Марешки, бяха: 1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите? 2. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители? 3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции? 4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120? 5. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

Изрядните подписи под въпросите бяха 397 356, а по закон – искане с под 400 000 подписа изисква парламентът да реши да насрочи ли допитването или не.

Спорът на депутатите се съсредоточи само около въпроса за пазара на горива. Реформаторите предложиха редакция на въпроса, за да избягат от неудачното искане за въвеждане на регулация. Мнозинството обаче отхвърли всички варианти.  

Марешки, подкрепен от част от РБ и от БСП, поиска парламентът да се произнесе отделно по въпроса за горивата. Мнозинството обаче отхвърли и това.  

"Въпросът е защо в Австрия например бензинът е по-евтин с 20 ст. от България, а в Полша - 40 стотинки", каза Мартин Димитров. Той обясни, че подобна е ситуацията и с дизела.  

"Не познавам Марешки, но имаме две възможности - или да подкрепим въпроса му, или да си заровим главата в пясъка и да не признаем проблема на пазара на горива", каза реформаторът. "Публична тайна е, че "Лукойл" е монополист. Друга мръсна тайна е, че държавата толерира този монополист, независимо кой е на власт. В целия свят цените падат, а у нас не", каза независимият Велизар Енчев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев отправи критики към всички институции, че не са успели да се справят с проблема за картел на пазара горивата.

"От повече от пет години се извършват усилия тази тема да бъде повдигана и да се намерят решения, но те се сблъскват с нежелание на институциите", каза Радан Кънев и застана зад това въпросът за горивата да бъде зададен на хората.

И Жельо Бойчев от БСП обяви подкрепата на партията си темата да бъде поставена на референдум.

С 88 гласа обаче искането за референдум не беше допуснато. 6-има го подкрепиха, 11 се въздържаха.

"За съжаление се оказа, че в залата по-голямата част не са народни представители, а са представители на картелите. На тези, които ограбват българския народ и не му дават възможност да живее нормално",  каза след гласуването Марешки.

Според него благодарение на такива политици се случват атентатите по света, защото хора, докарани до отчаяние, ставали жертва на ислямистите.

"Тези политици за някой друг лев в повече са готови да продадат и децата си, защото с отхвърлянето на референдума продават интересите и на децата, и на родителите си и на целия български народ", каза още Марешки.

Той се зарече, че освен че ще превърне кандидатирането си за президент в своеобразен референдум за картела на горивата, и след една година отново ще организира подписка само с този въпрос.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати