Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Януари 22
Начало arrow Политика arrow В МВР не разпределят разследванията на случаен принцип, установи ВАП

В МВР не разпределят разследванията на случаен принцип, установи ВАП

  Print E-mail
2016-07-28 10:25:16
източник: news.bg

В МВР не спазват законовото изискване за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор.

Изключение е налице само в ОД на МВР Разград, ОД на МВР Кюстендил и РУП Асеновград, където в резултат на положени усилия със собствени сили и средства е въведена и се ползва система за случайно разпределение на досъдебните производства. В тези структури програмните продукти са предоставени от съответните прокуратури. Работа в тази насока е започнала и в РУП Карлово.

Това установи проверка от Върховната административна прокуратура в МВР.

Инспекцията бе за начина, по който досъдебните производства се разпределят между разследващите полицаи на принципа на случайния подбор, съобщиха от ВАП. Според чл. 16 ал. 1 от Закона за МВР (ЗМВР) досъдебните производства се разпределят между разследващите полицаи на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, съобразно поредността на постъпването им.

На случаен принцип делата се разпределят във всички органи на съдебната власт. В следствените отдели, прокуратурите и съдилищата действат утвърдени програми за случайно разпределение по електронен път, уверяват проверяващите.

Целта на тази методика е да се гарантира, че няма да има субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния  магистрат, на които делото се възлага.

Проверката се установи, че законовото изискване за разпределение на досъдебните производства на принципа на случайния подбор не се спазва с изключение на трите регионални дирекции, които със свои сили и средства са организирали работата си така.

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува. В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата (напр. Плевен, Стара Загора).

Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена. Няма случайно разпределение в централните структури  на МВР – ГДБОП, ГДНП и ГДГП. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели.

След като установили нарушението от ВАП предложили на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния секретар на МВР Георги Костов да предприемане на необходимите организационни действия, за да може делата да се разпределят на случаен принцип.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?