Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Окт 24
Начало arrow Здраве arrow Без деца по рекламите на ГМО храните. Дали?

Без деца по рекламите на ГМО храните. Дали?

  Print E-mail
2016-07-28 09:18:49
източник: dnes.bg

Реклами с участието на деца ще бъде забранено за храни, съдържащи генномодифицирани съставки, е записано в проекта на новия закон за храните, който бе одобрен от правителството и ще бъде предложен на парламента за одобрение. Очаква се това да стане през септември, уточниха от земеделското министерство.

Ограничението се отнася не само за участието на малолетните в рекламите, но и за други форми на търговски съобщения, предназначени за детска аудитория, пише "Монитор".

В проекта на закона се предлага още фирмите, произвеждащи и преработващи храни, да подават до санитарните власти заявление, в което да дадат подробна информация за продуктите и декларация за влагането или невлагането на съставки и вещества от ГМО. Подобна декларация не се изисква за заведенията за обществено хранене е записано в проекта.

В него се предлага още Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) на своята страница да поддържа публичен регистър на бизнес операторите на храни. Предвижда се в него да бъдат включени и куриерите доставящи храна, поръчана онлайн. В случая целта е те също да бъдат контролирани, защото се явяват междинно звено между доставчика и клиента.

Нови изисквания се предлагат и при етикетирането на опакованите храни. За вносните продукти етикетът на български език не бива да прикрива каквато и да е част от първоначалното етикетиране. Изключение от това правило се допуска при повторно етикетиране от отговорния за предоставянето на информацията за храните бизнес оператор, както и при изпълнение на мерки, определени от контролните органи. Етикетът на български може да се покрие и на храните за специални медицински цели и хранителните добавки.

При предлагането на охладено и предварително неопаковано месо търговците на дребно ще са длъжни да поставят на обособените за целта места писмена информация за страната на произход, датата на добиването му и срока на годност и изрично посочване на понятието "охладено", пише още в предложените промени.

В тях се предлага глоба или имуществена санкция от 2000 и 4000 лв. да се налага за извършване на дейност без регистрация в БАБХ или предлагането на пазара на храни, несъответстващи на санитарните изисквания. Законът предвижда и други парични санкции, като при внасянето на парите в 7-дневен срок фирмата може да плати само 70% от сумата.
 
В проекта на закона се предвижда още създаване на Национален съвет по храните, който ще е постоянен консултативен орган, в който са включени представители на всички заинтересовани страни. Той ще координира държавната политика в сектор храни.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?