24 Април 2024 г. Сряда

България сред топ държави, изнесли оръжия за войните в Сирия, Йемен и Либия

2016-07-27 14:57:42

Държави от Източна Европа дискретно са одобрили продажба на оръжия на страни от Близкия изток за последните четири години. Сделките са за над 1 милиард евро. Сега повечето оръжия се използват в конфликта в Сирия. Това става ясно от разследване на журналисти, цитирано от „Гардиън”.

Хиляди автомати АК-47, миномети, РПГ-та, ракетни установки и картечници са продадени по нов канал за оръжия от Балканите към Арабския полуостров и съседките на Сирия. Подозира се, че повечето оръжия са отишли за Сирия, според екип от журналисти от Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN) и Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

 

В продължилото една година разследване са включени данни от износ на оръжие, доклади на ООН, проследяване на движението на самолети и оръжейни договори. Разследването разкрива как мунициите и оръжията са доставяни от Босна, България, Хърватия, Чехия, Черна гора, Словакия, Сърбия и Румъния.

От ескалирането на конфликта в Сирия през 2012 година 8-те страни са одобрили износ на оръжия и муниции в размер на 1,2 милиарда евро за Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства и Турция – ключовите оръжейни пазари за Сирия и Йемен.

В миналото регионът не е купувал оръжия от държави от Централна и Източна Европа. Но през последните години е отчетен рязък скок на сделките, като най-големите споразумения са през 2015 година.

Одобрявани са лицензи за износ на оръжия, въпреки страховете на експерти и правителства, че оръжията могат да попаднат в ръцете на въоръжени групировки в Сирия, което е в нарушение на национални, на европейски и международни споразумения.

Сега оръжията от Източна и Централна Европа се използват от звена към опозиционната Свободна сирийска армия, но също има и в ръцете на бойци от ислямски групировки като „Ансар ал Шам”, „Фронтът ал Нусра”, ДАЕШ („Ислямска държава”), проправителствени сирийски сили и сунитски сили в Йемен.

На част от мунициите има записани произходът и датата на производство.

Коридорът за трафик на оръжие е открит през зимата на 2012 година, когато дузина товарни самолета, натоварени със закупени от Саудитска Арабия оръжия и муниции от югославската ера, излитат от Загреб за Йордания. Скоро след това се появяват и първите снимки с хърватски оръжия в Сирия.

Хърватското правителство отрича информацията.

Това е само началото. Търговци на оръжия в Източна Европа закупуват оръжия от държавите си и после ги продават от Украйна и Беларус.

От 2012 година двете разследващи организации са установили, че оръжия и боеприпаси за 806 милиона евро са изнесени от държави от Източна Европа само за Саудитска Арабия. Йордания си е осигурила пък за този период оръжия и муниции за 155 милиона евро, докато ОАЕ за 135 милиона евро и Турция – 87 милиона евро. Така за четири години са продадени оръжия за около 1,2 милиарда евро.

Почти 70 полета с оръжия са извършени до държави от Близкия изток през последната година. Белград, София и Братислава излизат като основни центрове за въздушния мост. Самолети от България и Словакия доставяли хиляди тонове неустановен товар от лятото на 2014 година във военни бази в Саудитска Арабия и ОАЕ.

Закупените от саудитите, от турците, йорданците и ОАЕ оръжия за Сирия са прехвърлени през два тайни командни центъра в Йордания и Турция. След това оръжията са транспортирани по път до сирийската граница или са пуснати по въздух с военни самолети. Знае се, че Рияд е използвал самолети за тази цел, пускайки сръбски оръжия на съюзниците в Йемен.

Саудитите и турци се знае, че са предоставяли оръжия пряко на ислямистки групи, които не са подкрепяни от САЩ.

Вашингтон също е закупил и доставил голямо количество военни материали от Централна и Източна Европа за сирийската опозиция.

От декември 2015 година три товарни кораба на американските военни са доставили оръжия в Сирия, отплавайки от пристанища в Черно море.

Около 4 700 тона оръжия, включително картечници, ракетни установки, РПГ-та, патрони, миномети, гранати, ракети и други експлозиви са доставени от България и Румъния във военни обекти в Йордания и Турция. На 21 юни тази година от България е отплавал американски кораб с 1 700 тона от същите оръжия към пристанище в Червено море.

Анализът на журналистите показва, че чехословашки, югославски, сръбски, хърватски и български оръжия са използвани при тренировки и сражения в Сирия, Йемен и Либия.

Командир на бунтовниците в Алепо заявил, че оръжията от Централна и Източна Европа са разпространявани от специални центрове за контрол.

Не ни интересува от коя страна е, знаем само, че е от Източна Европа”, заяви представителят.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати