28 Март 2024 г. Четвъртък

Полицията застреля ислямисти, нападнали френска църква

2016-07-26 16:34:10

Двама мъже с ножове взеха група заложници в църква във френското градче Сент Етиен дю Рувре, Нормандия, съобщиха световни агенции.

Френското МВР потвърди, че един заложник е убит - свещеникът на църквата. Вестник Le Figaro пише, че нападателите са „прерязали гърлото” на свещеника.

Обаче говорител на вътрешното министерство отказа да потвърди, че еотрязано гърлото на свещеника.

Един заложник е убит, а друг е „между живота и смъртта”, поясни представителят.

Говорител на Конференцията на епископите във Франция разкри, че убитият свещеник е 84-годишният отец Жак Хамел. Той служи на църквата от 1958 г.

Петима са били взети за заложници в Сент Етиен дю Рувре. Френската телевизия BFM TV информира, че сред заложниците са били свещеник, две монахини и двама поклонници.

Според полицейски източници престъплението е извършено от ислямистки подбуди. Най-малко един от нападателите е бил облечен с ислямски дрехи, отбелязва френска медия.

Мъжете са нахлули в църквата след сутрешната служба, малко след 9 часа сутринта.

Двама въоръжени с ножове влязоха в църквата от задния вход и взеха петима заложници, разкри местен полицейски източник. Той добави, че една монахиня е успяла да избяга и да сигнализира.

Един заподозрян е арестуван до църквата, но не е потвърдено.

Полицията блокира пътищата около църквата. Два екипа на антитерористичните бригади са пристигнали на място.

Местен жител, който е видял двамата нападатели да напускат църквата, заяви, че те са викали „Аллах Акбар” преди да бъдат застреляни от полицията.

Френският президент Франсоа Оланд и вътрешният министър Бернар Казньов пътуват към мястото на атаката.

Френският премиер Манюел Валс изрази „ужас от варварската атака в църквата”.

Парижки прокурор за борба с тероризма ще пое разследването, каза говорител на вътрешното ведомство.

 

Френският вестник Le Figaro пише, че църквата се подозира, че е била в списък с католически църкви в района около Париж, отбелязани като потенциални мишени от Сид Ахмед Глам, алжирски студент, който беше задържан миналата година по подозрения в убийството на майка при опит за атака на църква във Вилжуиф край Париж.

Сент Етиен дю Рувре е с население 30 хиляди души и се намира на около 10 километра от град Руан, Северна Франция.  

Нападението идва около 10 дни след кървавата атака в Ница, където бяха убити 84 души.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати