28 Март 2024 г. Четвъртък

Ядрените бази на СССР – топ дестинация за туристите

2016-07-26 15:40:34
Скрит в горите на Алуксе, близо до латвийската граница с Русия на североизток, останките на бившата Съветска ядрена ракетна база вече са магнит за туристи, а не едно от най-тайните военни съоръжения в света. 

Базата в Зелтини оперира по време на Студената война, когато Латвия е част от СССР. В хангарите на базата е имало най-малко 8 ядрени ракети. 

"Ракетите бяха в готовност, всичко беше в готовност. Чакахме заповед", разказва Леонид Коновалов, 74-годишен пенсионер, етнически руснак.

Той е служил в базата през 1962 г. по време на Кубинската ракетна сила. Негово задължение било да захранва с гориво високите 22 метра ядрени ракети 8K63.

"Спахме с картечници до възглавниците. Дори не сваляхме униформите си", разказва той. "Беше наистина напрегнато", допълва възрастният мъж.

"Тези ракети могат да покосят цел в радиус от 2000 километра", разказва Илгонис Упмалис, бивш член на съветската армия и експерт по съветските военни бази в Латвия.

"Те могат да достигнат всяка точка на Европа. Могат да унищожат Лондон", допълва той.

Едва в началото на 90-те години, когато Латвия възвръща своята независимост, Москва прибира военните от Зелтини. Тогава широката общественост в Латвия разбира какво всъщност има на територията на държавата. 

Според Упмалис Латвия, като гранична държава в СССР, е била натъпкана с военни съоръжения. Имало танкове, артилерия, боеприпаси, подводни бази, военни летища и пет бази за ядрени ракети.

Съветската армия беше в 24 от 26 региона на Латвия, разказва Упмалис. 

В момента изоставени бивши военни сгради и ракетни хангари привличат хиляди туристи всяка година. 

Латвия вече е член на НАТО. Литерите на НАТО се споразумяха през юли да разположат военни сили в балтийските държави и източна Полша.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати