26 Април 2024 г. Петък

Списъкът на Меркел: Спешни договорки, неутрализиране на популистите, преговори с Турция и Русия

2016-07-25 08:34:10
След като първичните вълнения около Брекзит-а позатихнаха е ясно, че рисуваните апокалиптични картини са плод на силни преувеличения. Европейският съюз няма да рухне от днес за утре, но за съхраняване на европейския проект ще са нужни спешни и уверени действия, пише “Нюзуик”. 

Всички погледи са насочени към германския канцлер Ангела Меркел, която волно или неволно пое ролята на спасител. 

На първо място в екшън листата на Меркел би трябвало да е овладяването на икономическите сътресения след излизането на Великобритания от общността. 

Държавите, които са извън еврозоната съвсем естествено ще се чувстват уязвими. За германския канцлер е нелеката задача да постигне спешни договорки с въпросните членки (сред които и България), за да се гарантира баланс и лоялност в съюза.

Страни като Швеция, Дания, Полша и Унгария не искат да се присъединяват към общата валута и върху тях не трябва да се упражнява натиск да станат част от еврозоната, макар и да са малцинство. Меркел ще трябва да увери с конкретни действия, че Европейският съюз няма да бъде разцепен на еврозона и останалите. 

И трябва да се погрижи икономики като Ирландия, Холандия и Люксембург, които имат силна зависимост от търговията с Великобритания, да бъдат защитени в краткосрочен план.

Всички тези мерки предполагат наличието на мощен съюзник и към момента канцлерът се ориентира към единствения останал голям играч, а именно Франция. Дали топлата връзка Берлин-Париж ще се понрави на всички страни-членки предстои да разберем. 

Наложителни са извънредни консултации с европартньорите за овладяване на вълната от радикални популистки и евроскептични движения, която заля Европа още преди Брекзит-а, но сега вече придоби доста мощ. 

Тези движения много умело преплитат наличния евроскептицизъм с краен национализъм и дори расизъм. Особено тревожна е ситуацията в страните, ударени най-силно от бежанската криза като Унгария, Полша и Швеция.

Събитията в Турция директно изстреляха преговорите с Анкара на челно място в приоритетите на Ангела Меркел. Към момента няма по-подходящ политик в опитите за разбирателство с Реджеп Ердоган, който хваща властта в Турция в железен юмрук. 

Ясно е, че неуспешният опит за преврат и последвата реакция на Ердоган поставят в застой всякакви процедури за евроинтеграция. Но Турция продължава да е от изключително геополитическо значение не само за Европа, но и за Съединените щати и Близкия изток.

Меркел със сигурност ще опита да гарантира, че ситуацията няма да ескалира още повече и ще търси стабилност в дългосрочното партньорство. 

Сходен подход ще трябва да има и по отношение на Русия. Меркел и Оланд бяха най-сериозните застъпници за санкции срещу Москва заради намесата в размирните събития в Украйна. В кризисната обстановка, в която се намира ЕС, обаче последното нещо, от което имат нужда евролидерите е влошаване на и без това обтегнатите отношения с Кремъл. 

В дългосрочен план инициативата за запазване на европейския проект до голяма степен ще зависи от промяната на настоящата риторика на разделение и недоволство в нещо по-позитивно, смята “Нюзуик”. За да оцелее, съюзът трябва отново да се превърне в символ на прогрес, стабилност и икономически растеж. 

Мисия, която определено не е никак лека, но Ангела Меркел е призвана поне да опита да я изпълни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати