26 Април 2024 г. Петък

Караджова: Да настройват Пловдив срещу София е политически инатлък

2010-09-18 19:13:39

"Въпросът с решението на софийските отпадъци по цивилизован начин е голямо предизвикателство за нашата страна, тъйкато отдавна изтекоха сроковете, когато ние трябваше да имаме едни модерни съоръжения за битови отпадъци", каза пред Дарик радио министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

"За съжаление в по-малко от половината населени места имаме такива съоръжения. Имаме добра перспектива, имаме пари, трябва малко повечко работа от страна на общините и на сдруженията на общините", допълни тя.

"Всички общини, които имаха проектна готовност бяха веднага подсигурени със средства. Нито една община не беше готова с проектните си предложения. Първа беше Столична община", уточни Караджова.

"От другите 23 региона остават 22, от тях за съжаление готовността е на многонезадоволително ниво, поканили сме първите четири региона, които са готови – Перник, Ботевград, Видин и Бургас.

Смятам, че на всички стана ясно, че това е сериозна тема и ние се принудихме да въведем икономически механизъм, така че общините да побързат да създадат своите съоръжения за отпадъци. Още през 1997 година е определен начинът, по който общините са длъжни да формират таксата за битови отпадъци", заяви Караджова.

"Ако не се направят съоръженията за отделяне на отпадъците, поради тази причина предлагаме през 2011 година отчисление, което да е по 3 лева на тон, което означава по 0,25 лева на тримесечие за жител.

Една от целите на правителството е изграждането на регионален принцип на управление на отпадъците. Общините се бяха изпокарали в регионите, в момента имаме доста създадени сдружения, напреднала е и подготовката на общините, смятам, че най-късно до края на следващата година ще започне изграждането на съоръженията във всички общини", категорична бе Караджова.

"Имаме да гоним национални цели, ако чакаме и лежим на тая, че имаме още цели 10 години и не започнем да мислим преди това, отново ще сме на опашката, отново ще има наказателни процедури. Аз като министър имах 17 наказателни процедури, останали отпреди", заяви министърът на околната среда и водите.

Решихме за столичния боклук, за да няма пазарлъци, предложихме в такива кризисни ситуации правителството да може да използва максимум 10% от оставащия капацитет на депата за отпадъците.

Държавата от 1994 година е дала 21 млн. лева за депото в Цалапица. Пловдив има съоръжения за третиране на отпадъците, това е заводът в Шишманци, за който също от държавата от 2002 година насам са дадени 36 млн. лева. Столична община е дала към момента за новия завод собствени средства около 15 млн. лева и не е чакала на държавата да й даде пари", заяви Караджова.

"Солидарността е главна при вземането на такива решения. Жителите на Пловдив не трябва да имат притеснения, че няма къде да си третират отпадъците. Депото на Цалапица плюс това се намира на територията на община Родопи, а не на територията на Пловдив.

Пловдив реши да приеме 300 млн. тона отпадъци, но те не са отишли още. След това решение общинският съвет в Пловдив каза, ама ние не ги искаме тия отпадъци.

Мисля, че това е политически инатлък, тъй като идват избори и да се настройват пловдивчани срещу софиянци е една абсурдна ситуация", категорична бе Нона Караджова.

"Общините решиха, че една част от тях, които бяха насочени към Шишманци, ще си образуват нов регион - община Асеновград. Оставащите общини, които остават да депонират на Цалапица, след 2 години най-късно ще преминат към асеновградското депо. И за София ще има достатъчно остатъчен капацитет за депото в Цалапица", уточни Караджова.

"Община Пловдив подаде проект за почистването на коритото на река Марица със сумата от 4,5 млн. лева, нашите разчети показват, че тази сума би следвало да бъде не повече от 2,5 млн. лева.

Помолихме община Пловдив да ни даде проект, който да е реалистичен, но до този момент общината не ни е дала такъв проект.

Изненадана съм от реакцията на Севлиево за столичния боклук. Това е припяване в общия тон. Депото на Севлиево е с 800 хил. тона остатъчен капацитет, мисля, че 20 000 тона боклук от София могат да приемат без никакъв проблем", заяви Караджова.

"Нашето министерство и правителството помага на община Пловдив да реши сериозен техен проблем с отпадъци от друг тип, които ще отидат на територията на други общини - става въпрос за утайките от пречиствателната станция. Много ми е любопитно какво ще се случи ако гражданите на другите общини, където ще бъдат изхвърлени тези утайки, реагират по този начин", попита екоминистърката.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати