Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Март 30
Начало arrow Политика arrow България да обучава своите духовници от различните религии, искат реформаторите

България да обучава своите духовници от различните религии, искат реформаторите

  Print E-mail
2016-07-22 17:12:20
източник: news.bg

Духовните лица, независимо към коя религия принадлежат, трябва да бъдат обучавани в България. Държавата трябва да има решаваща роля при образованието и даването на документ за религиозните представители, който им дава възможност да проповядват.

Това каза пред журналисти в парламента Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на правната и вътрешната комисии в парламента, съобщиха от РБ.

Когато духовни лица се обучават в държави, където се изповядва различен тип ислям като Йемен, Саудитска Арабия, те идват у нас и започват да разпространяват религията си без санкцията на държавата. Тези хора говорят на различен език и само хората в храма разбират какво се проповядва. Това може да се окаже проблем в бъдещето, заяви Делчев.

Депутатът бе категоричен, че трябва да се приеме законодателство, което внимателно да регламентира как се проповядват религиите, без да се прави разлика между тях.

В противен случаи рискуваме българските мюсюлмани и представители на други етноси, с които живеем толкова години в условия на толерантност и добросъседство, да бъдат уловени в клопката на радикални течения, коментира той.

"Трябва да сме сигурни, че ще се разпространяват единствено идеите и ценностите, които проповядва съответната религия, а не идеи за доминация и надмощие", допълни той.

Повод за изявлението на Делчев са внесените в четвъртък промени в Закона за вероизповеданията от ПФ. Те искат богослуженията да се правят само на български език и даренията за религиозните деноминации да бъдат само от български фирми и фондации.

 

Радикализирането при мюсюлманите и създаването на тези течения, не е религиозен проблем, а е породено от жажда за политическа власт и за пари,затова трябва да бъдем внимателни, каза още Делчев.

Относно финансирането на религиозните институции и училища Делчев заяви, че даренията от легитимни организации не могат да бъдат забранени, но може да се направи публичен регистър на дарителите, а българските служби за сигурност да проверяват организациите, които дават парите.

Ако засекат източник на финансиране, за който има данни, че се занимава с радикален ислям или друга опасна дейност – тогава службите трябва да действат с цялата строгост на закона, категоричен бе той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?