19 Април 2024 г. Петък

България да обучава своите духовници от различните религии, искат реформаторите

2016-07-22 17:12:20

Духовните лица, независимо към коя религия принадлежат, трябва да бъдат обучавани в България. Държавата трябва да има решаваща роля при образованието и даването на документ за религиозните представители, който им дава възможност да проповядват.

Това каза пред журналисти в парламента Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок, член на правната и вътрешната комисии в парламента, съобщиха от РБ.

Когато духовни лица се обучават в държави, където се изповядва различен тип ислям като Йемен, Саудитска Арабия, те идват у нас и започват да разпространяват религията си без санкцията на държавата. Тези хора говорят на различен език и само хората в храма разбират какво се проповядва. Това може да се окаже проблем в бъдещето, заяви Делчев.

Депутатът бе категоричен, че трябва да се приеме законодателство, което внимателно да регламентира как се проповядват религиите, без да се прави разлика между тях.

В противен случаи рискуваме българските мюсюлмани и представители на други етноси, с които живеем толкова години в условия на толерантност и добросъседство, да бъдат уловени в клопката на радикални течения, коментира той.

"Трябва да сме сигурни, че ще се разпространяват единствено идеите и ценностите, които проповядва съответната религия, а не идеи за доминация и надмощие", допълни той.

Повод за изявлението на Делчев са внесените в четвъртък промени в Закона за вероизповеданията от ПФ. Те искат богослуженията да се правят само на български език и даренията за религиозните деноминации да бъдат само от български фирми и фондации.

 

Радикализирането при мюсюлманите и създаването на тези течения, не е религиозен проблем, а е породено от жажда за политическа власт и за пари,затова трябва да бъдем внимателни, каза още Делчев.

Относно финансирането на религиозните институции и училища Делчев заяви, че даренията от легитимни организации не могат да бъдат забранени, но може да се направи публичен регистър на дарителите, а българските служби за сигурност да проверяват организациите, които дават парите.

Ако засекат източник на финансиране, за който има данни, че се занимава с радикален ислям или друга опасна дейност – тогава службите трябва да действат с цялата строгост на закона, категоричен бе той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати