20 Април 2024 г. Събота

„Рома прайд“ обединява цигани и българи през октомври

2016-07-22 14:32:54

Готвят “Рома прайд”, който събира цигани и българи през октомври. Това стана ясно по време на пресконференция посветена на темата за езика на омразата.

На брифинга в София присъства Бенджамин Абтан, председател на Европейското антирасистко движение -EGAM, което представлява най-успешните в тази сфера организации в над 30 страни в Европа и извън нея.

Деян Колев от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" обяви, че обсъждат организирането на кампанията “Рома прайд”, която в другите европейски държави се провежда на 2 октомври. На родна земя обаче смятат събитието да се проведе цяла седмица в десетки градове, сред които и столицата. Идеята е българи и роми да се съберат и да се видят сходствата и културите на различните етноси, поясни Колев.

През последното десетилетие се наблюдавало чувствително увеличение на броя роми с по-високо образование - със средно и висше, твърди Колев, позовавайки се на последното преброяване на населението от 2011 г.

9% от ромите са със средно образование, според преброяването през 2011 г., спрямо 6% при предходното преброяване. От 0,2% до 0,5% се увеличили висшистите сред ромите.

“Парадоксално, езикът на омразата не намалява, а се увеличава”, констатира Колев. Това е причината по-образованите и интелигентни цигани да прикриват своята идентичност - извод, който той направи, отново базирайки се на статистиката от 2011 г., когато 11% от българските граждани не са декларирали своята идентичност.

Езикът на омразата обхващал много широки групи. Колев обясни, че преди време са правели национално представително проучване, което сочело много висок процент на приемане на мнения ромите са мързеливи” и “ромите са склонни към престъпления” и т.н.

В същото време в доклада на Европейската комисия за напредъка на политиката за интеграция на ромите България била една от най-често споменаваните държави за добри примери а интеграция. От общо 60 позитивни примера 10 се отнасят за нашата държава

Много успешни примери за интеграция и липса на политики на интеграцията - така Колв обясни парадоксите, които се набива на очи. Той смята, че когато има реален прогрес в националните политики за интеграция на ромите, тогава и езикът на омразата ще намалее.

Обикновено столиците на държавите са по-космополитни и толерантни, а за София изследванията сочат, че столичани са по-нетолерантни, отколкото живеещите в другите градове в страната.

“В цяла Европа има реч на омразата, но тук има традиция на толериране”, заяви на свой ред председателят на Европейското антирасистско движение -EGAM- Бенджамин Абтан. Той допълни, че водещи политици използват този изказ.

Според Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет българските органи на властта и прокуратурата бездействат. “Видяхме реални примери от трибуната на българския парламент по начин, какъвто не се е случвал в историята на българския парламент”, коментира Кънев.

Не само нямаше никаква реакция от прокуратурата, но когато беше сезирана, тя реши, че това е легитимен начин на изразяване, негодува Кънев и посочи, че прокурорът отказал предварително производство за председателя на НФСБ.

Кънев упрекна и медиите, тъй като някои от тях имат “ниска” чувствителност по темата. “Някои медии толерирали подобни прояви. Други медии допускат в интернет форумите да се разпространява слово на омраза”, заключи той.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати