27 Април 2024 г. Събота

Полицията не видяла ни един кортеж на мутри, Удържат автоматично дългове към хазната

2016-07-21 08:05:30

24 часа

Полицията не видяла ни един кортеж на мутри

Разрешителни за 17 оръжия, сред които и картечница, са издадени на мъж с цел самоохрана, съобщи Ася Петрова, ръководител на Върховната административна прокуратура и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Тя представи резултатите от проверката по Закона за частната охранителна дейност и Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества. От думите ѝ стана ясно, че луди, домашни насилници, разследвани и осъдени също ползват оръжие и боеприпаси, а МВР няма регистър на разрешителните и не осъществява ефективен контрол.

„Труд”

Студентите само с по една стипендия от догодина

Студентите ще получават само по една стипендия от летния семестър на учебната 2016/2017 г. Те ще могат да кандидатстват за европейски и държавни бонуси, но ще получават по избор само един от тях. Промените станаха факт след като вчера Министерският съвет прие изменения в постановлението за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища. Досега нямаше нормативни пречки студентите да получават едновременно две стипендии.

 „Стандарт”

Удържат автоматично дългове към хазната

Държавната администрация, която сключва договори с граждани или фирми, първо ще ги проверява дали имат задължения към приходната агенция и митниците, и ако са налице борчове, те ще бъдат приспадани от сумата на възложената поръчка. Това предвижда приета от Министерския съвет поправка в наредбата за разплащанията на разпоредителите с държавния бюджет. Предвижда се преди плащането на дължимото по държавни договори ведомствата да проверяват фирмите и гражданите, с които работят, за задължения.

 „Монитор”       

Имигранти пълнят старческите ни домове

Чужденци, избрали да живеят и работят в България, пълнят старческите ни домове с възрастните си роднини. Случаите на възрастни чужденци, доведени от близките си у нас, за да изживеят старините си, все повече зачестяват, установи проверка на агенция „Монитор“.

„Гъркиня, която живее в България повече от 10 г., иска да настани възрастния си баща при нас, защото в родината му няма кой да се грижи за него“, заяви собственикът на частен старчески дом край Стара Загора Валентин Желев. Англичанка, избрала родината ни, също решила да премести майка си у нас.„Сега”

Психично болни и престъпници се разхождат със законно оръжие

Контролът върху огнестрелните оръжия у нас е силно занижен. Заради несвършената от полицията работа психично болни и осъдени лица се разхождат необезпокоявани със законно оръжие.Това са изводи от проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). В отговор от полицията обясняват, че нямат достатъчно хора, за да отнемат разрешителни и да извършват проверки.

„Дума”

Твърдението, че у нас почва, наченки за радикален ислям няма, бих определил като невярно, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. Според него той е в "доста прикрита и притихнала форма", но с приключилите дела в Пазарджик проблемът не е изкоренен. Цацаров изтъкна като рискови области Смолянско и Велинградско.

Главният прокурор разкритикува Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет. "По-засилена роля на държавата не би била излишна, уведомителният режим не е най-доброто", каза той.

Бившият главен мюфтия Недим Генджев съобщи, че турският религиозен комитет Дианет е назначил 90 духовници към всички мюфтии у нас. Турски гражданин бил назначен и в софийската джамия. Изгонете ги, призова той шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

„Капитал дейли”

Как държавата подкрепя концесионираното летище Горна Оряховица

Държавата ще даде 2.05 млн. лв., които Министерството на транспорта ще пренасочи към летищата в Пловдив и Горна Оряховица, реши правителството на последното си заседание. Сумата не изглежда грандиозна, но в нея има два проблема. Първо, управляващите не комуникират за какво точно се дават тези пари. И второ, по-притеснително - от няколко дни летището в Горна Оряховица има частен стопанин - Румен Гайтански-Вълка, и стои въпросът защо държавата подпомага новия концесионер. Първо с държавното си дружество му предостави нужния "опит" при кандидатстването, после препроектира магистрала "Хемус", за да има връзка с летището, а сега дава и субсидия.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати