26 Април 2024 г. Петък

Наши роми: Не искаме подкуп от 300 евро

2010-09-18 18:59:34

Френското правителство незабавно да поднесе извиненията си на изгонените роми! Това е едно от исканията в петицията, която около 150 български роми внесоха във френското посолство в София.

Тя е адресирана до френския президент Никола Саркози, чрез посланика на Франция у нас Етиен дьо Понсен.

В нея се настоява и правителството на Франция тържествено да обещае, че в бъдеще “ще се въздържа от всякакви актове на дискриминация, насочена към ромите от България и Румъния“.

Другото искане в петицията е “Франция незабавно да прекрати практиката на изгонване на граждани на ЕС, избирани да бъдат експулсирани поради етническата си принадлежност....“.

Документът обаче не бе приет лично от посланика на Франция, тъй като той напусна сградата на посолството около 30 минути преди часа на обявения протест .

“Петицията беше приета от дипломат в посолството, който обеща да го предаде на френския президент“, каза Румян Русинов от Център за публични политики и застъпничество, който внесе текста.

“Всички ние сме роми“ бе изписано на плакат на неромската организация “Гражданска инициатива – хора срещу расизма“. Други гласяха “Стоп на дискриминацията“, “Бедни престъпници?“, както и плакат, на който бе изписан на френски език лозунгът на френската революция “Свобода, братство, равенство“.

"Ромите в България виждат надежда в Европейският съюз", каза пред събралите се Румян Русинов.

Протестиращите поискаха да не бъдат третирани като хора втора ръка. Според тях Франция е отговорна за това, че създава негативен образ за цялата ромска общност.

Донка Панайотова, лидер на сдружение “Дром", поиска от името на събралите се директно френският президент Никола Саркози да се извини.

Протестиращите питаха и защо страна като Франция, допринесла толкова много за ЕС и културата на стария континент, върви срещу девиза на общността - “Единни в многообразието".

“Политиката на експулсиране не е спряла и е много важно да кажем, че идеите и ценностите на Европа са поставени на карта и под голяма заплаха. Това не е тази Европа, която ние знаме – на свободно движение на стоки, хора и капитали“, заяви Русинов.

Той каза, че ромите планират и други протести, ако тази политика продължи. По думите му хората, които са били върнати, са имали работа във Франция. Те освен всичко друго не са нарушили закона по какъвто и да е било начин там, каза Русинов.

Сред събралите се имаше роми, които са били депортирани. Такива са Асен и Димо. Те са работили в Германия дълги години, но решили да отидат във Франция. 

“Имахме си работа, хората ни знаят, не сме имали трудов договор, но на договорка, работихме - съвсем нормално си работихме“, каза Асен, който издържа и семейството си в България. “Те правят от това политически въпрос“, категоричен е Димо.

И двамата ще опитат отново да се върнат, защото в България нямат бъдеще.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати