9 Май 2024 г. Четвъртък

Разбиха банда, произвеждала "Ариел" и "Хед енд шолдърс" менте

2010-06-26 11:32:06
Арестувани са 5-има, пълнили кутии и шишета с готварска сол и карбонат 

Неизвестно количество фалшив прах за пране от марките "Ариел", "Савекс" и "Бонукс", от добавката "Калгон" и от шампоана против пърхот "Хед енд шолдърс" са стигнали до рафтовете на магазините. За това предупредиха вчера от МВР, след като в Хасково бе разбита банда производители на ментета, съобщава „Труд”.

Арестувани са петима мъже, пълнили кутии и шишета с готварска сол и карбонат, от които дрехите побеляват, а косата пада.

Хасковските полицаи задържаха петима мъже на възраст между 27 и 69 г., произвеждали и разпространявали ментета на популярни марки шампоан и прах за пране.

Фалшификатите, както и опаковките за тях, били засечени първо в София от агенти на ГДБОП. По техен сигнал започнало следене на бандата. Установило се, че в Хасково и в Димитровград се осъществява пълният цикъл на производство, складиране и разпространение по магазини и пазари.

Подправеният прах за пране бил от популярните и търсени марки "Ариел", "Савекс", "Бонукс", както и на добавката за перални машини "Калгон". Ментетата на шампоан за коса били на "Хед енд шолдърс", който предпазва от пърхот.

В шарените кутии и тубички бандитите сипвали 70% обикновена готварска сол и 30% карбонат - вещества, които струват стотинки за килограм.

"Ощетявали са както производителите на реномираните марки, така и потребителите. От една страна, купувачите са спирали да купуват тези продукти, защото се съмнавят в качеството им. От друга - дрехите избелявали при прането със сол, а косата се изтощавала и започвала да пада", обясниха вчера от полицията.

Към момента не е известно количеството, което мафиотите сауспели да пуснат по рафтовете на магазините и сергиите. В процес на установяне са и щетите, предизвикани от ментетата.

При удара и обиските на 3 адреса вчера в Хасково и околни села са били иззети 1300 кутии с фалшив прах за пране и 600 шампоана. Открити са над 30 000 картонени кутии с надписите и картинките на "Ариел", стикери за шампоани.

Акцията срещу фалшификаторите се ръководи от местната прокуратура. Под предлог, че предстоят още следствени действия, магистрати отказаха подробности вчера. От МВР добавиха само, че успешната операция е в изпълнение на Стратегията на МВР за борба с интелектулното и индустриалното пиратство.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати