16 Април 2024 г. Вторник

2,32 млрд. лв. трябват за нови бойни самолети и кораби, държавата ги няма, убедени БСП

2016-07-15 14:40:19

Модернизацията на военновъздушните и военноморските сили до 2020 г. предвижда разходи в размер на 2,320 млрд. лева до 2022 г. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на питане на народния представител от левицата Жельо Бойчев относно разходите за политиката на българското правителство за отбрана.

Горанов уточни, че  297 млн. лв. за 2019г.

„Искам да ви уверя, че и сега в Министерство на отбраната се отделя ресурс за военноморските сили и военновъздушните сили”, коментира Горанов. Той обясни, че когато се стигне до реализацията на проекта на военноморските сили се очаква значително икономия от ресурс, свързан с поддръжката и окомплектовката на сегашните средства, които Военноморските сили използват.

„Ангажиментите на правителството се реализират поетапно на база на Стратегията за модернизацията на въоръжените ни сили”, каза още Горанов. Той бе категоричен, че не споделя притесненията на левицата, че това би оказало непоносима тежест на държавния бюджет. Финансист номер 1 уточни, че източникът на тези средства е българския бюджет и осъществените данъчни и неданъчни приходи, а в краен случай при липса на друг ресурс ще се прибегне до заемни средства.

Горанов увери, че предвид бюджетния дефицит и реализираните приходи в бюджета, това не се налага.

„Разходите възлизат на колосална за българския бюджет сума и за сегашните бюджетни възможности и това вие го знаете”, заяви в уточняващия си въпрос народния представител Валери Жаблянов.

Той бе категоричен, че около 40 до 140 млн. лв. е предвидената прогноза за увеличаване на възнагражденията на военнослужещите в армията, освен тези разходи по двата проекта и изтъкна, че според информацията, която имат и от военния министър, и от контактите си, основен проблем, е мотивацията на военнослужещите.

„Нас ни интересуват критериите, по които са одобрени два от проектите и не е одобрен проектът на Сухопътни войски”, каза Жаблянов и попита защо основният род войски в Българската армия не получава нито лев финансиране.

Горанов обясни, че в случая се преценило, че това са двата приоритета и не е специалист по военно дело, за да може да отговори, но въпросът зафинансирането на сухопътните войски е въпрос на дебат в рамките на определяне на бюджета. Той изрази впечатлението си, че двата проекта са избрани произволно.

„Бюджетната рамка за следващите няколко години не може да понесе такъв разход”, категоричен бе Жаблянов. Според него това са или два кухи проекта или правителството иска да осигури финансирането им чрез неизгодни за българската държава кредити.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати