28 Март 2024 г. Четвъртък

Мохамед Лахуаедж Бухлел е терористът, избил 84 души в Ница

2016-07-15 14:24:05

Мохамед Лахуаедж Бухлел е извършителят на терористичната атака в Ница. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на местни медии.

Припомняме, че малко преди полунощ шофьор вряза камион в множество хора по известната "Английска алея" в Ница. Те се били събрали, за да празнуват 14 юли – националния празник на Франция.

Мъжът е идентифициран като местен жител. Апартаментът му е претърсен тази сутрин.

По-рано бе съобщено, че шофьорът на камиона е бил официално идентифициран. Той е 31-годишен мъж от френско-тунизийски произход, чиито лични документи били открити в камиона след атаката.

Бе съобщено също, че той е бил познат на полицията, но не и на разузнавателните служби. 

Неговият 19-тонен камион се движел на зиг-заг през тълпата на Английската алея в четвъртък вечерта, убивайки всеки, който е могъл.

Камионът е изминал над 100 метра с висока скорост, преди да се вреже в множеството. Той е мачкал нещастните си жертви в продължение на 2 км. Това е довело до големия брой на жертвите. Нападателят е убит от полицията. Той също е открил огън по служителите на реда. 

В камиона са открити личните му документи, както и множество фалшиви оръжия и гранати. 

Бухнел живеел в район „Абатуар” в Ница. По-голямата част от живота си той е прекарал във Франция.

Задържан е няколко пъти за насилие, радикализация и кражби, но не и терористични нападения.

Разследващите разговарят и с роднините му, за да разберат защо Мохамед Лахуаедж Бухлел е решил да отнеме толкова много невинни животи в деня на националния празник на Франция.

Детективи проверяват информацията, че втори нападател е помогнал на Бухлел в кървавата баня и че той е бил част от по-широка терористична клетка във Франция.

Има опасения, че той е част от мрежа, която стои зад предишните атаки в Париж и Брюксел.

Мохамед Лахуаедж Бухлел е работил като доставчик. Той има дете на 3 години.

Заради атаката премиерът на Франция обяви тридневен национален траур, който започва от утре. Френският президент Франсоа Оланд свика извънредно заседание на съвета по отбрана. 

При нападението има много загинали деца. В педиатричната болница за лечение са приети 50 деца и младежи. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати