Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Септ 25
Начало arrow Политика arrow Ще има предсрочни парламентарни избори, категорична Корнелия Нинова

Ще има предсрочни парламентарни избори, категорична Корнелия Нинова

  Print E-mail
2016-07-13 11:06:12
източник: news.bg

Предсрочни парламентарни избори ще има и ние трябва да сме готови с алтернатива на настоящото управление. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на предаването „Денят започва” по БНТ.

Тя изброи четири причини, които ще доведат до предсрочния вот.

На първо място Нинова постави политическата нестабилност, породена от вътрешните противоречия между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. В парламента червената лидерка ставала свидетел на ежедневен пазарлък за пари и постове. Пазарлъците били в стил „ние ще подкрепим еди какво си, ако вие ни дадете еди какво си”. Според Корнелия Нинова управляващите са изключително нестабилни. Всеки ден в парламента се брояли мнозинства по различен начин.

Като пример за вътрешните противоречия тя посочи флотилията в Черно море. Тя смята, че ако премиерът Бойко Борисов не знае какво правят министрите му на външните работи и отбраната е лошо, защото не може да ги контролира. Ако пък знаел също е лошо, защото си играят на доброто и лошото ченге. И в двата случая е лошо за България. Какво искат – да ни вкарат във война ли, възмущава се социалистката.

На второ място като причина за предсрочни парламентарни избори тя посочитежката финансова ситуация в страната и проблемите с еврофондовете. Независимо се, че управляващите непрекъснато говорели за събрани приходи, Нинова не вярва, защото дългът си стоял. Тя настоява ако наистина има такива пари, да се види къде се инвестират – в реалната икономика или увеличение на доходите.

На трето място Корнелия Нинова постави икономиката, а на четвърто – социалната система.

Относно стартираните вчера разговори между БСП и АБВ и „Движение 21”, Нинова изрази задоволство, че е проведен първи диалог след продължило години напрежение. Тя вижда възможности за обща кандидатура за президентските избори. По време на разговорите са поставени ясни цели.

Корнелия Нинова подчерта, че имаме нужда от президент, който води балансирана външна политика. Според нея Плевнелиев водел хибридни войни, с който застрашавал националната ни сигурност. Във вътрешен план президентът не трябвало да разделя хората – Плевнелиев правел и това. По думите на Нинова на няколко пъти той заставал на страната на монополи като налагал вето. Пример за това бил Законът за търговските вериги.

Според червената лидерка различията ще дойдат, когато започнат да говорят за имената, тъй като идейно били съгласни едни с други. Различията щели да се породят от претенциите на една или друга партия тя да води. Корнелия Нинова подчерта, че номинация на Георги Първанов и Ивайло Калфин няма да бъде подкрепена, тъй като такова е мнението на партията.

Нинова предпочитала директния, пред добрия тон. Тя смята, че президентска двойка от мъж и жена би било добро съчетание, но въпрос на виждане щяло да бъде кой да е водещ.

31 август е крайният срок, който БСП са си поставили за определяне на кандидат-президентската двойка. Корнелия Нинова смятала това да се случи преди събора на Бузлуджа, но сега вече не била такъв оптимист, предвид стартиралите разговори. БСП няма да подкрепят независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, подчерта Нинова.

Относно „Белене”, тя изтъкна мнението на експерти, че реакторът е несъвместим с системите на Иран. Освен това нямало да можем да го продадем на цената, за която сме го купили. Затова най-добре било да се рестартира проектът и да се търсят инвеститори за изграждането.

Във връзка с присъствието си на конгреса на „Единна Русия” в Москва, Корнелия Нинова сподели, че в партията имало мнения, че не трябва да ходи, защото щяло да бъде недобър знак първото посещение на новия им лидер да бъде в Москва. Тогава Нинова обяснила, че поема риска и заминава. БСП и „Единна Русия” имали споразумение от 2003 година, което в последните години било малко пренебрегвано. Сега обаче и двете партии са дали заявка за възстановяване.

В Москва Нинова е обяснила, че не оспорваме европейското бъдеще на България, но изразила позицията на партията, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, защото търпим загуби. Трябва да се възстановят отношенията с Русия, защото в основата на това стои националният интерес на България, категорична е Корнелия Нинова.

Според нея България трябва да има по-твърда позиция в Брюксел по всички въпроси, които засягат страната ни. Еднакво твърдо и тук, и там. Не може да козируваш пред началниците в Брюксел, а тук да се правиш на голяма работа, заяви Нинова, визирайки премиера Бойко Борисов. Тя не приема казаното от него, че в Брюксел са ни началници. Били сме равни. Независимо, че сме малка икономика, те трябвало да ни приемат като равни.

Корнелия Нинова не одобрява това, че Борисов тук заявил, че санкциите срещу Русия вредят на страната ни, а в Брюксел гласувал в подкрепа на тях. Ако БСП управлявали страната в този момент, щели да наложат вето на това решение.

Нинова призова за единство на Европейския съюз. Тя е категорична, че страните членки не трябва да позволяват да се взимат решения извън тях и не трябва да се поддават на външен натиск.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.Той предлага да се свика Велико народно събрание и да има промени в Конституцията. Борисов заяви, че ще се оттегли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?