16 Април 2024 г. Вторник

Гроздан Караджов и Трайчо Трайков номинирани за президент

2016-07-12 15:29:49

Гражданският съвет на Реформаторския блок е номинирал първите си кандидати за президентските избори. Това са депутатът Гроздан Караджов и бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет на ГЕРБТрайчо Трайков. 
И двамата са членове на Гражданския съвет.

Номинацията бе обявена във Велико Търново от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов, който е член на Гражданския съвет на формацията, съобщава БНТ.

Иванов обясни, че двете кандидатури са надпартийни. Той определи Караджов и Трайков като почтени и евроатлантически ориентирани хора.

 

Припомняме, според редица твърдения до момента номинацията на РБ трябва да е гражданска, идваща именно от Гражданския съвет на блока. Преди дни обаче Меглена Кунева не изключи кандидат-президентът да е и политическа номинация.

Обсъждането на номинациите щяло да продължи до 20 юли. След това те ще бъдат предоставени за разглеждане на Председателския съвет на Реформаторския блок и на Изпълнителния съвет. Именно той следва да ги утвърди, обясни Иван Иванов.

Той смята, че заформилата се между ГЕРБ и БСП дискусия относно датата на президентските избори цели отвличане на вниманието от имената на личностите, които ще вземат участие в президентската надпревара.

Прогнозата на Иван Иванов е, че кандидатът на ГЕРБ ще е политик, чиито първи букви на малкото и второто му име съвпадат. Той обаче отказа да коментира буквите в коя част на азбуката са.

Ако БСП и АБВ заложат на утвърдена надпартийна кандидатура, щели да се представят силно на президентските избори, смята още реформаторът.

Междувременно на Раковски 134 в София се проведе редовно заседание на партиите от Реформаторския блок. След него Найден Зеленогорски и Радан Кънев потвърдиха, че номинацията ще бъде направена именно от Гражданския съвет. Тя трябвало да е ясна до 20 юли.
За момента обаче в „централата” на РБ не се обсъждали никакви конкретни имена, уточни Зеленогорски.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати