26 Април 2024 г. Петък

Местан обвини съда в етническа дискриминация спрямо ДОСТ

2016-07-12 10:34:07

„Новият политически проект е необходим за България. Има място за ДОСТ в българската политика”.

Тази позиция изрази Лютви Местан в ефира на БиТиВи за отказа да се регистрира формацията му като партия. Решението на съда е черна точка върху публичния имидж на страната като правова държава, смята Местан.

Той смята, че мотивите на съда са откровено идиотски и скандално неприемливи. Те ограничавали конституционното право на хората за свободно сдружаване. (По-късно в имейл до медиите Лютви Местан уточни, че е цитирал определение на адвоката Михаил Екимджиев.)

Местан обвини съда в дискриминация на етническа основа. 17 страници е жалбата на ДОСТ, внесена пред ВКС, с която обжалват съдебното решение.
Вярваме в българския съд, подчерта лидерът на формацията.

ДОСТ е и персийска, и турска, и българска дума, заяви той. Единият от мотивите на съда да откаже регистрация е, че това е турска дума. Няма да позволим и ще използваме цялата си политическа енергия, за да не допуснем някой да обижда езика, на който сме проговорили, закани се Лютви Местан.

По думите на Местна името на партията ДОСТ е избрано заради благозвучие, въпреки че осъзнавали, че може да се породят националистически страсти.

Той отрече да е лидер на етническа партия. Ще защитаваме смело правата на етносите, закани се Местан. Нито Конституцията, нито Законът за политическите партии не давали обаче дефиниция на понятието етническа партия. Няма езици второ качество, няма етноси второ качество, заяви Лютви Местан.

Мисията му е да освободи избирателите на ДПС от безалтернативността. Империята ДПС се гради 26 години, обясни той.

Тази партия не може да се промени от вътре, допълни бившият лидер на движението. 

Решението на съда било заплаха и към други партии, според Местан, в които различният етнос от българския преобладава. 

В думите му отново прехвърчаха искри спрямо Сергей Станишев. Припомняме, Местан обяви, че е договаряно с червените свалянето на кабинета Борисов 1. Според лидера на ДОСТ Станишев лъже, както е излъгал,че няма да става евродепутат, той е излъгал и червените избиратели, и другарите си. Кабинетът Орешарски паднал заради провала на евроизборите на БСП. 

В момента Русия се явява в ролята на агресор, коментира Лютви Местан и отношенията с Руската федерация. Според него диалогът с Русия трябва да се води на основата на международното право.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати