28 Март 2024 г. Четвъртък

Канада праща мисия да ни провери за визите

2016-07-12 06:41:46
Канада ще изпрати инспекционна мисия в България да провери дали изпълняваме критериите за отпадане на визите. Това стана ясно след четиристранните консултации, проведени между България, Румъния, Канада и Европейската комисия в Брюксел.

Инспекторите ще пристигнат в България около 20 юли и ще са готови с окончателния си доклад още през лятото. В началото на есента канадското правителство обещава да е готово с оценката си за изпълнение на визовите критерии, от която ще зависи дали ще предложи облекчение на визовия режим с България и Румъния- единствените европейски членки, за чиито граждани все още се изискват визи за пътуване до Канада. Тогава щели да бъдат обявени и датите, от които визите ще бъдат вдигнати, както и мерките, които трябва да бъдат взети от България и Румъния, за да може това да се случи.

Експертите вече са направили своята проверка в Румъния през юни, уточни Европейската комисия.

Според нея канадците се интересуват от условията за издаване на документи за самоличност и за произход, от управлението на границата, борбата с корупцията и интеграцията на ромите у нас.

Днес са били обсъдени подробностите около организирането на мисията и работата на експертите.

"Оставаме оптимисти, че нашето сътрудничество ни приближава към постигането на целта", се казва в изявление на Европейската комисия, с чието домакинство се проведоха консултациите.

От българска страна в тях участваха зам.-министрите на външните и на вътрешните работи Румен Александров и Филип Гунев, а от канадска министърът за миграцията, бежанците и гражданството Джон Макалъм. Румъния бе представена от Драгош Тудораче, шеф на канцеларията на премиера, а Еврокомисията от Димитрис Аврамопулос, комисарят за миграцията.

Според външното ни министерство двамата зам.-министри заявили, че "премахването на визите за български граждани за Канада е сред приоритетите на правителството" и че България преценява "прилагането на визов режим за българи като необосновано неравно третиране, което не съответства на достигнатото равнище на двустранните отношения с Канада, с която България е съюзник в НАТО, споделя общи ценности и си сътрудничи успешно в международните организации".
 
Те са потвърдили, че София поставя условие да подкрепи търговското споразумение между ЕС и Канада само срещу ясен график за отпадане на визите.

Европейката комисия, която публикува доклад за визовите отношения между нейните членове и трети страни през април, посочва, че отказите за издаване на канадски визи за българи и румънци са над праговете, установени от властите в Отава и в момента е около 16% при лимит от до 4 на сто. При пресрочените визи, друг формален критерии, българските са 4,3%, а румънските 2,5% при праг от 3%.

София и Букурещ заплашиха с вето търговското споразумение между ЕС и Канада, ако не получат ясен график за облекчаване и отпадане на визите. Брюксел се надява да подпише споразумението на 27 октомври, за да може да го въведе в сила възможно най-бързо. Очаква се в сряда Европейската комисия да обяви дали ще инициира процес за въвеждане на временни визи за американски и канадски граждани, желаещи да посетят Европа, в отговор на визите, които се изискват от някои европейци.

Екипът на Жан-Клод Юнкер трябваше да направи това още през април, но отложи решението си за юли, за да се допита до Европейския парламент и до страните членки, дали това няма да навреди на отношенията със САЩ и Канада. Парламентът и Съветът отказаха да вземат позиция, настоявайки, че това е правомощие на Европейската комисия.

От визи за посещение в Канада се нуждаят българите и румънците, а за САЩ – освен тях още поляците, хърватите и кипърците
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати