28 Март 2024 г. Четвъртък

Иран ни предложи участие в нов транспортен коридор за стоки и газ

2016-07-11 13:22:17

България да се включи в нов транспортен коридор, който тръгва от Иран и минава през Армения и Грузия.

Темата е станала част от разговорите между българския министър-председател Бойко Борисов и вицепрезидента на Ислямската република Есхак Джахангири, съобщи БТА.

Предложението е определено от Борисов като „изключително интересно” по време на дадения от двамата брифинг.

По думите му страната ни може да поеме през пристанищата във Варна и Бургас такъв транспортен коридор и по инфраструктурата, която имаме, да се стигне до цяла Европа. В този коридор влиза не само превоз на товари, на стоки, но и на газ, добави премиерът. 

От българска страна е изразена готовност за участие в новия транспортен коридор и е поет ангажимент след две седмици експерти да посетят България, за да бъдат обсъдени подробностите. 

На иранското правителството ще бъде предоставена допълнителна информация за възможностите за изграждане на българска територия катоевропейски проект на газоразпределителен център.

Д-р Джахангири отбеляза отличните отношения между България и Иран в миналото и изрази надежда те да бъдат доразвити. „Вярвам, че подписаните документи за двустранно сътрудничество ще бъдат много полезни за двете страни, а присъствието на премиера Борисов и водената от него делегация са доказателство, че тази сериозна политическа воля ще продължи”, посочи първият вицепрезидент на Иран. 
Той определи водените разговори за сътрудничество относно енергийните източници, нефтопреработването и земеделието като много важни.

На срещата е обсъдена и възможността за оказване на съдействие Иран по отношение на проблема с банковото разплащане. Поет е ангажимент да се постави въпроса на различни нива, включително на Европейски съвет.

Същевременно иранският посланик в България Абдола Норузи заяви, цитиран от иранската медия Mehr, че сътрудничеството между Техеран и София за стартиране изграждането на транспортен коридор Персийски залив - Черно море се разглежда като стратегически път между Иран и Европа. Според него този проект дава достъп на Иран до Стария континент.

 

Той определи като „отлични” отношенията Техеран - София, допълвайки, че най-благоприятните условия в двустранните отношения между двете страни са настъпили със сформирането на „съвместна комисия”.

По думите му посещението на най-високопоставения официален представител на България е показател за „най-добрия статут в отношенията”.
Норузи припомни, че иранско-българската комисия проведе заседание през март след седемгодишно прекъсване.

Той очаква засилване на сътрудничеството в областта на инвестициите и трансфера на технологии.

Борисов отбеляза още, че днес са разговаряли и за ядрената енергетика - за възможностите, които има България като потенциал, включително с реактор. Днес следобед ще има разговори между енергийните министри, на която те ще обсъждат по-подробно темата.

Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Иран начело на делегация, в която са включени вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Даниел Митов, Ивайло Московски, Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Десислава Танева и заместник-министърът на икономиката Любен Петров. В рамките на визитата членовете на правителството ще проведат срещи със своите ирански колеги.

Официалната церемония по посрещането на премиера и българската делегация се проведе в културно-историческия комплекс „Саадабад”.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати