28 Март 2024 г. Четвъртък

Гриша Ганчев връща на държавата земя до морето

2016-07-08 09:46:09
11-годишният спор между държавата и Гриша Ганчев приключи с решението на Върховният касационен съд, който постанови фирма "Литекс пропърти" ЕАД да върне на държавата поземлени имоти с обща площ 160 367 кв.м. За други 18 498 кв. м решението да бъдат върнати на държавата вече е влязло в сила, пише "Монитор".

Скандалната история датира още от юни 2005 г., когато една от фирмите на Гриша Ганчев - "Джитрейд” ЕООД, заменя 664 дка гори в Ловешко за два имота от по 76 и 103 дка на самия морски бряг около Шабла. Сделката е подписана от тогавашния началник на Националното управление на горите инж. Илия Симеонов.

Крайморските имоти са оценени на 487 631 лв. Толкова е и стойността на горите в Ловешко. Излиза, че 1 дка гора е оценен за 734 лв. Според експерти, и през 2005-а, и сега реалната пазарна стойност на декар гора не е повече от 200 – 250 лв. С поредица от сделки, извършени след замяната, "Джитрейд” прехвърля собствеността върху имотите на "Литекс пропърти".

През януари 2013 г. тогавашният Областен управител на Добрич, Желязко Желязков, заведе дело срещу фирмата на Гриша Ганчев, като искът бе да бъдат обявени за нищожни договорите от 2005 година, с които е извършена замяна на два имота – частна държавна собственост, в землището на Шабла, за общо 180 декара.

Единият терен е разположен между морето и земеделски земи и граничи с къмпинг "Добруджа" и почивни станции. Другият се намира между морето и Шабленската тузла, граничи с къмпинг "Добруджа", а южната му част попада зад оградата на военния полигон. Според държавата, замяната е извършена в нарушение на Закона за държавната собственост и на Конституцията, защото дюните са изключителна държавна собственост, а не гори, както се твърдеше в договора за замяна. Страна по сделката бе Националното управление на горите.

През октомври 2014 г. Окръжният съд в Добрич излезе с решение по казуса и отсъди "Литекс пропърти" да върне на държавата 11 имота с обща площ 103 249 квадратни метра и отхвърли претенциите й за другите пет имота с обща площ 75 616 кв. м. Делото беше решено с експертиза, която показа, че става дума за дюни, а не за гори.

Апелативен съд – Варна обаче реши, че има правно основание да се върне на държавата само един имот с площ 18 498 кв.м, а останалите 84 751 кв. м остават за Гриша Ганчев. Според изготвена нова комбинирана съдебно-техническа и геоложка експертиза, само върху част от новообразувания имот № 83017.55.588 има разположени пясъчни дюни, друга част е морски плаж, а трета част е залята от водите на Черно море. Експертизата е категорична, че останалите имоти не са засегнати от дюнни образувания, не представляват и част от крайбрежната плажна ивица, защото отстоят от нея на разстояние от 100 до 114 метра до границата на поземления имот с морето, се посочва в съдебното решение.

Следващият областен управител на Добрич, д-р Маргарита Новоселска, не е съгласна с решението на Апелативен съд – Варна и подава жалба до ВКС. "Ние искахме да представим допълнителни доказателства, като покажем обединена специализирана карта и регистър, която бе приета на 5 юни 2015 г. и според която можехме да оборим експертизата. Съдът обаче не разреши да представим допълнителните доказателства. Затова ние подадохме жалба до ВКС”, обясни тогава пред "Монитор” д-р Новоселска.

В решението си ВКС посочва, че са изготвени скици, които показват, че коментираните имоти заемат сравнително тясна ивица земя между морския бряг и лагуната "Шабленска тузла". Експертите посочват, че спорните имоти са част от крайбрежната плажна ивица, като включват територии с пясъчни дюни, което обуславя публична държавна собственост върху тях и нищожност на извършената сделка на разпореждане.

ВКС осъжда "Литекс пропътри" ЕАД да заплати на държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областния управител на област Добрич, разноски на три инстанции в размер на 74 423 лв.

Неясно по какви причини, но от 2005 г. не е извършвано никакво строителство върху имотите на Гриша Ганчев. Преди няколко години се заговори за изграждане на голф игрище, но идеята се разпадна още в зародиш. Самите шабленци трудно се ориентират кои точно са имотите на ловешкия бизнесмен, тъй като навсякъде природата около брега и около Шабленската Тузла е девствена.

Решението на Върховния касационен съд е окончателно.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати