25 Април 2024 г. Четвъртък

Любомир Христов: Опитваме се да избегнем опитите за блокиране на сметосъбирането в Шумен

2016-07-07 08:14:08

Общината предпочете процедурата на прякото договаряне за избор на фирма, която да събира боклука, за да избегне опитите за блокиране на дейността. Основателни са съмненията ни, че при други обстоятелства биха се явили фирми, които тенденциозно да се опитат да  удължат процедурата и срока за обслужване от сегашната фирма и така да забавят наемането на нов изпълнител. Това заявява кметът на Шумен Любомир Христов в становище по повод твърденията на депутата от БСП Иван Иванов, че общинската администрация е обявила поръчката за нова фирма в последния момент, за да се избере контрагент, който е удобен на кмета.

"Ще припомня, че по обществената поръчка за сметосъбирането по селата вече шест месеца текат съдебни процедури с фирмата „Титан“. Или г-н Иванов вече забрави, че още с встъпването си в общината като кмет аз оспорих заложената твърде висока цена в нея?", посочва в становището си кметът.

Христов отбелязва, че процедурите се правят максимално прозрачно и всеки, който желае, може да да присъства на оценката и избора на изпълнител.

"Да, поканили сме три фирми. Заложената в процедурата максимална цена за извършване на дейността е с над 800 000 лева по-ниска от досегашната за същия обхват работа. Бих искал да помоля г-н Иванов да не използва тази чувствителна за населението тема, за да манипулира общественото мнение", казва градоначалникът.

Според него прави впечатление, че Иванов напоследък често прави изказвания, без да е достатъчно добре подготвен по темите, които засяга.

Кметът припомня, че обслужването на сметището в момента по договор е поверено на фирмата концесионер „Титан – БКС“ и ако Иванов има доказателства за умишления му палеж, нека да сезира прокуратурата.

"И през 2015 година също е имало самозапалвания. Експертите казват, че една от причините е нередовното запръстяване. Те смятат, че не се спазва технологията за депониране на отпадъците, което още един път прави наложителна смяната на оператора на депото. Фирма „Титан“ управлява сметището и ако той наистина има данни за извършени нарушения или за престъпление, нека да се обърне към контролните и правораздавателните органи, които да вземат съответните мерки", призовава Любомир Христов.

Той посочва, че именно за да прекрати порочната практика на концесионния договор община Шумен е взела решение за създаване на общинско предприятие по чистотата, в чиято дейност се включва и експлоатацията на регионалното депо.

"И после, ако депото е умишлено запалено, кой всъщност би имал мотив да го направи? Не звучи логично общината да иска да затрудни себе си като бъдещ оператор, нали? Или г-н Иванов не е информиран, че Общинският съвет гласува предложението, което направихме общинското предприятие по чистотата да поеме управлението на депото от 23 юли. Няма друг концесионер, който би бил затруднен", обяснява Христов.

Той изразява и несъгласието си с казаното от Иван Иванов, че на територията на сметището работи сепарираща система, която намалява с 40% обема на боклука.

Кметът посочва, че в договора е заложено да се намали с 25% за 2016 година количеството на рециклируемите отпадъци.

"Но до момента тези проценти все още не са достигнати. Освен това няма как да се промени цената, защото договорът за сепариране не е обвързан със сключения договор за концесия. Договорът с „Титан – БКС“ е по закона за концесиите, а договорът за сепариране – по ЗОП и в него не съществува клауза за намаляване на обема на отпадъците. И пак ще напомня, че той е подписан по времето на управлението на предишния кмет", казва още Любомир Христов.

източник: topnovini.bg

Последни новини от категория Шумен


Новини
Издадените разрешителни за строеж на жилища, и започналите строежи в Шуменска област чувствително намаляват в сравнение с миналата година, сочат данните на регионалната статистика.П ...
Новини
Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир "Тича", който захранва Шумен, съобщава БНР.Припомняме, градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов)  ...
Новини
Областният координатор на Движение България на гражданите и общински съветник в Шумен Даниела Русева е водач на листата на Реформаторския блок в 30-ти многомандатен избирателен район.Листата ...
Новини
Маскирани мъже нахлуха в къща в Шумен и пребиха семейството, в което и 80-годишна баба, за да го оберат.Случката като сцена от екшън се разиграла във вторник след 23 часа. През това време бабата, дъще ...
Новини
Кампания "Да спасим книга" за подкрепа с книги на читалища и училищни библиотеки продължава своята дейност и през 2017 г. През всеки един месец на календарната година ще се стремим ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати