19 Април 2024 г. Петък

Правителството гласува 700 хил. лева за общини, до които не достигат основни храни

2016-07-06 08:40:12

Правителството ще гласува да бъдат отпуснати до 700 хил. лева на 95 общини, в които има 1050 селища, до които не стигат основни хранителни продукти. В тях живеят 80 хил. души.

Десетки хиляди българи, които живеят в отдалечени райони, нямат достъп до основни храни, обобщават от bTV. Причината е, че търговците нямат интерес да ги зареждат, затова държавата е готова да поема част от разходите им по доставките.

Проблемът се изостри през последната година и половина. Тъй като до края на 2014 г. държавата подпомагаше транспортните разходи за снабдяването, което ставаше чрез Централния кооперативен съюз. От тогава досега обаче такава подкрепа няма.

Финансовото министерство предлага възобновяването й, но по нови правила. За второто полугодие на 2016 г. да бъдат отпуснати до 700 хил. лв. на 95 общини, в които има 1050 засегнати от проблема селища. В тях живеят 80 хил. души.

Общините с най-много такива населени места са Крумовград – 61 и Смолян – 41. В списъка влизат само селища с по-малко от 500 жители, на чиято територия няма регулярно функциониращ търговски обект.

Кметовете ще избират доставчика по Закона за обществените поръчки. Субсидията за 1 изминат километър ще е 70 стотинки. Като за втората половина на тази година се планират да бъдат отпуснати общо до 700 хил. лв.През 2014 г. държавата е дала 3,5 млн. млн. лв. на Централния кооперативен съюз за същата дейност.

„Както се казва - правото е на този, който държи ножът и реже баницата с нея", казва Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Сдружението на общините. От сдружението твърдят, че орязаната помощ ще принуди общините да заделят средства от собствените си бюджети. „Общините ще трябва да додават кой колкото може, за да може да се гарантира услугата", смята Чавдарова.

Общините ще получават субсидията на два транша. А доставчиците ще имат задължението да зареждат селищата поне 2 пъти седмично.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати