25 Април 2024 г. Четвъртък

Кални бани

2010-09-18 09:47:16

 

Лечебната кал е природен продукт с разнообразен химичен състав и физико-химични свойства, образуван под въздействието на фактори като климат, вода, почва, растителни и животински организми. Тя е с изразени противовъзпалителни, обезболяващи, имуностимулиращи, подобряващи кръвообращението, активизиращи обмяната на веществата и укрепващи костната система свойства.

Древно удоволствие, пренесено през вековете

Твърди се, че лечебните свойства на тинята са били известни на хората още преди две хиляди години. Древни египтяни, римляни, гърци и индийци използвали калта като средство за изцеление най-вече на ставни болки, отоци, хронични възпаления и хемороиди.

Години по-късно, наред с лечебното въздействие открили, че калта притежава и добър козметичен и релаксиращ ефект върху организма.

През Средновековието, за разлика от Античността, процедурите с кал били позабравени, но по-късно, едва през XVI и XVII лечителите във Франция, Русия, Чехия и Германия популяризирали този метод.

В България археологически разкопки показват, че калолечението намира широко приложение приблизително през XIX век в района на Поморие, където областта е богата на ценната лиманна кал. Отново там, през 1925 год. е изградена първата калолечебница в страната.

Пелоидотерапията - една от най-предпочитаните СПА процедури

Една от философиите за здраве и красота застъпва тезата, че пълен релакс и успокоение получава само този, който използва комплексна балнеотерапия, включваща животворното въздействие на водата върху организма, нейните минерални съставки и природни продукти.

Калотерапията или т. нар. пелоидотерапия е важна част от тази философия, защото лечебната кал, добивана в природните калища, се превръща в един от най-ефикасните природни продукти на водата.

Продукт, получен вследствие на нейното въздействие, акумулирало в продължение на хиляди години полезни минерали, микроелементи и органични съставки.

Методът носи названието си от лат. pelos, което в превод означава кал, тиня, глина, и therapia - лечение, терапия. Базира се на лечебните и козметични свойства на термалната кал.

Тя почиства, подхранва, стяга и регенерира кожата - факт, който съвсем не е без значение за дамите, както и за някои по-суетни представители на силния пол.

Химичен състав на лечебната кал

Лечебната кал представлява еднородна пластична маса с висока топлоемкост и високо съдържание на биологично активни вещества и живи микроорганизми.

Обикновено се среща в близост до минерални и термални извори или в богати на водорасли морски дъна. Според химичния си съства тя се разделя на три основни вида:

  • Лиманна - с черен цвят, неприятна миризма на сероводород, високо съдържание на желязо и мазна на допир. Лиманната кал е с алкално рН и висока резорбционна способност. Тя притежава бактерициден и повишаващ съпротивителните сили на организма ефект.
  • Торфена - образува се в блатата. Тя стимулира обменните процеси в тъканите, облекчава алергичните кожни реакции и действа антимикробно. Торфената кал е една от най-често употребяваните за лечение на заболявания на опорно-двигателната система.
  • Минерална - с по-светъл цвят и липса на неприятна миризма, тя често се използва за вани и апликации в качеството си на болкоуспокояващо средство, както и за подхранване и овлажняване на кожата. Минералната кал е една от най-ефикасните в борбата с целулита.

Кални, но здрави и красиви!

Лечебната кал съдържа микрочастици, които проникват в кожата, оказвайки лек натиск върху тъканите. По този начин тя стимулира процесите на циркулация в клетката и активизира кръвообращението - особено благоприятни процеси, които подпомагат изхвърлянето на токсините и вредните вещества от организма.

Паралелно с тези процеси кожата абсорбира биологично активни вещества и минерали, които "захранват" тялото, регенерират се мускулите и органите, подобрява се дейността на имунната, дихателната и сърдечно-съдовата система, възстановяват се всички процеси на организма.

"Овалването" в лечебната кал повлиява благоприятно и дейността на периферната нервна система, което се изразява в намаляване или напълно изчезване на чувството на болка, подпомага лечението на заболявания като дископатия, плексит, периартрит и др.

Калолечението оказва най-добър ефект при отстраняване на болестни състояния, засягащи опорно-двигателната система, като например: хронично-дегенеративни и възпалителни ставни заболявания, травми на ставите и меките тъкани, артрозни заболявания, остеохондроза, болки в кръста.

Според някои специалисти, в резултат на лечение с кал от термални и минерални извори се активира дейността на хипофизата и надбъбречните жлези и значително се подобрява работата на черния дроб.

Процедурите с кал активизират въглехидратната, липидната и белтъчната обмяна, което води до повишение на защитните сили на организма. Повлияват се добре кожните заболявания, включително псориазис.

Калолечението прави чудеса със здравословното състояние и външността ни...

...но все пак то не се препоръчва на хора, страдащи от:

  • остри инфекциозни заболявания;
  • сърдечно-съдови заболявания, особено след преживян инфаркт;
  • венерически болести;
  • бременност, особено в последните месеци;
  • някои психически заболявания;
  • чести кръвотечения;
  • всички злокачествени заболявания.

Дори да не попадате в някоя от изброените категории, важно е да знаете, че в началото на калните процедури е необходимо да се направи кожна проба чрез нанасяне на кал на вътрешната част на китката или зад ухото. Въпреки че калолечението се прилага успешно при множество алергични прояви, в определен момент е възможно да алергизира и да доведе до нежелани последици.

Методи за калолечение

  • Познати са няколко вида кални бани, най-старият и съответно най-предпочитаният от които е египетската кална баня. Прави се на открито, след слънчева баня, при което тялото се намазва със затоплена гъста кал (около 1 см) и се изчаква, докато маската изсъхне и се напука. След процедурата тялото се облива с морска или минерална вода. Продължителността на цялата процедура е около 2 часа, като тя може да се изпълнява както с лиманна, така и с минерално-изворна кал. Този метод е особено подходящ за хора, страдащи от заболявания на нервната, сърдечно-съдовата и дихателната система.
  • Друг, също много популярен метод, са калните вани. При тях обикновено се провежда двуседмичен курс на лечение, а предимството при него е, че се изпълнява целогодишно. Във вана с минерална или морска вода, калната маса (около 20%) се разрежда при температура, не по-висока от 38°С. Това е особено подходящ метод за ставни заболявания.
  • Третият и най-често използван в СПА центровете метод е апликационният. При него тялото се намазва със затоплена кал, след което се увива в найлон и одеяло. След 15 минути се измива с топла вода.
  • И последният метод е казитарният, който се прилага успешно при лечение на заболявания на половата система при мъжете и жените.

Една от положителните страни на калолечението е, че може да се прилага винаги, когато тялото е изморено и се нуждае от ревитализиране на силите, а също така е и една от най-добрите козметични процедури. Все пак навременната консултация със специалист в съответния СПА център е полезна, а в някои случай дори задължителна.

Имунотерапия, антицелулитна терапия, регулиране на наднорменото тегло, лечение на редица заболявания и козметични корекции са само част от предимствата, които предлага калолечението.

Калните бани могат да се превърнат в ритуал, започващ с подготовка на тялото и ума за активна релаксация, съчетана с детоксикация и регенерация на целия организъм.

 

източник: bb-team.org

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати