25 Април 2024 г. Четвъртък

"Порше Панамера" II стана по-добро и в двете си основни роли

2016-06-30 13:46:03

"Порше" разпространи първи снимки и информация за второто поколение на лимузината "Панамера". С преработени двигатели и трансмисии, задни завиващи колела, въздушно окачване и куп нови технологии на борда, моделът има амбициите да предлага повече и като спортен автомобил, и като луксозен превозвач.

Отвън моделът взаимства повече дизайнерски елементи от иконата "Порше" 911. Въпреки това типичната за "Панамера" линия е запазена. Лимузината е прибавила 3.4 см към дължината си (5.05 метра), ширината е почти без промяна (1.94 м), същото може да се каже и за височината (1.42 м.). Междуосието е по-голямо с 3 см. и вече е 2.95 метра. Джантите са с размер 19, 20 и 21 цола.

Истинска революция се вижда в салона, като от десетките копчета около водача няма и следа. За сметка на това се появява огромен централен дисплей (12.3 инчов), сензорни бутони и седеминчов екран, на който се проектира приборното табло. Приятен акцент е механичният хронометър на арматурното табло, който препраща към легендарното "Порше" 356 A от 1955 година.

"Панамера" излиза на пазара с три нови битурбо мотора. Всички те са V-образни, като новост е, че турбокмпресорите са монтирани "вътре в буквата", което ги прави по-компактни. Същевременно двигателите са поставени по-ниско, за снижаване на центъра на тежестта.

Четирилитровият V8 мотор на "Панамера Турбо" е с 550 конски сили и 770 Нм, като мощността е скочила с 30 коня, а въртящият момент със 70 Нм. С този мотор колата спринтира до 100 км/ч за 3.8 секунди (3.6 секунди с опционалния Sport Chrono Package) и спира устремът си при 306 км/ч. Разходът на гориво е 9.4 л/100 км или с над литър по-малко от предшественика.

2.9-литровият V6 мотор на "Панамера" 4S е прибавил 20 конски сили и 30 Нм (съответно 440 к.с. и 550 Нм). Моделът стига 100 км/ч за 4.4 секунди (4.2 сек със Sport Chrono Package). Максималната скорост е 300 км/ч, а разходът на гориво 8.2 л/100 км, или точно с литър по-нисък от досега.

V6 дизелът в "Панамера" е с 422 конски сили, а въртящият момент е 850 Нм. Това е достатъчно лимузината да достигне 100 км/ч за 4.5 секунди (4.3 с опционалния спортен пакет). Максималната скорост е 285 км/ч. Разходът на гориво е 6.8 л/100 км. Всичките мотори се комбинират с автоматична трансмисия с двоен съединител и задвижване на четирите колела.

Въздушното окачване с три камери и системата Porsche Active Suspension Management предлагат няколко режима на возия. Предлага се също спортна ходова част. Системата Porsche Torque Vectoring Plus се грижи тягата към всяко колело да е съобразена с позицията на волана и поведението на лимузината в завой. За първи път в "Панамера" се появяват задни завиващи колела. Кормилното управление е ново, а спирачките са преработени, с подобрени харасктеристики. Сред новите системи за сигурност се появава асистент за нощно виждане. Опционално фаровете могат да са светодиодни, матрични.

Адаптивният круизконтрол използва данни от навигацията за терена, за да избере най-подходящата предавка, времето за ускорение и движение по инерция, за да гарантира максимална ефективност. Системата може и сама да адаптира скоростта на "Панамера", според забелязаните ограничителни знаци".

Пред задните седалки е поставен реагиращ на допир екран, през който се управлява вентилацията за возещите се отзад. Облегалките на креслата отзад се сгъват, като се получава багажник с обем 1304 литра. Нови опции в "Панамера" са стъкления покрив, масажиращите седалки, интериорното осветление в различни цветове и озвучаването от Burmester.

Новото "Порше Панамера" вече може да се поръчва, а първите доставки ще са факт в началото на ноември. В Германия цените тръгват от 113 027 евро за версията 4S с 440 коня. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати