19 Април 2024 г. Петък

Стопляне отношенията на Турция с Русия и с Израел – силен ход!

2016-06-30 11:23:53

Ходът на Анкара да се подобрят в няколко часа отношенията между Турция - Израел и Турция - Русия е много силен. Това коментира бившият посланик на България в Турция Стоян Сталев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него извинението за сваления над Сирия руски Су-24 е един смел ход на турската дипломация.

Те намериха сила да започнат нов диалог с Русия, а телефонният разговор е равностоен на една дипломатическа среща между двамата президенти, който донесе и плодове, които ще облекчат отношенията между страните, посочи Сталев.

"Турция е засегната в туристическия сектор, който е много доходоносен. Има спад на германски туристи - с около 50%, а на руски с още повече. Този сектор е много важен. Все пак има и вътрешноикономически причини Турция да побърза за решаването на тези проблеми", обясни Сталев.

"Израел винаги е бил един приоритетен партньор за Турция, а в дипломацията има едно правило: Винаги бъди приятел със съседа на своя съсед. Тази връзка между Турция и Израел е била много силна години. Основен партньор след САЩ. Политически партньор, по-важен и от ЕС. Те имат много общи интереси в региона, в сферата на сигурността, в борбата с тероризма и икономически въпроси", добави Сталев.

И двата хода са много силни, но надали са умишлено съчетани във времето, коментира Сталев. По думите му чрез тях се излъчва едно силно послание за успокояване на външните отношения на Турция.

Преди ЕС за Турция е много важно да стабилизира отношенията с американската администрация, където има известна дисхармония, смята Сталев. Той посочи, че САЩ имат специално отношение с кюрдите в Ирак и в Сирия и това е ключов въпрос - това предстои. 

"ЕС е може би най-големият икономически партньор на Турция по износ. Това е много важно, но от друга страна проблемът с бежанците продължава да стои и трябва да видим как Турция ще продължава да изпълнява това споразумение за реадмисия. По отношение искането на Европа за промяна на някои закони, свързани донякъде с Турция и тероризма - въпросът не е да се намали или да се ограничи борбата с терора, а към борбата да не се пришиват и ограничения на свободи - на словото, на печата, когато не се използват те с терористични цели", добави Сталев.

Според бившия посланик "неизбежно Турция трябва да определи отношенията си към Ислямска държава и тази структура трябва да бъде поставена под контрол, а този въпрос в Сирия и Ирак да бъде приключен, защото няма да има стабилизация за Турция".

"Турция гледа на преговорите с ЕС за членство като въпрос на чест и достойнство, а не достатъчно прагматично и не достатъчно по същество на проблема - всичко е борба и престиж", добави още той.

Кадър: Bulgaria ON AIR 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати