26 Април 2024 г. Петък

Избягал затворник стреля по полицаи и отвлече таксиджия в Силистра

2016-06-29 17:13:37

След престрелка полицаите успяха да задържат избягал затворник.Инцидентът стана в Силистра, уточни Дарик. След преследване и стрелба служителите на реда успяха да обезвредят и задържат престъпника.

По време на акцията стана ясно, че това е 41-годишният Димитър Братанов-Кокала, който избягал от затвора във Варна. Преди месец той бил преместен там от Белене. Днес мъжът бил засечен в центъра на крайдунавския град.

При опит да бъде задържан обаче той извадил оръжие и стрелял по полицаите. След това се качил в таксиметров автомобил и със заплахи принудил шофьора да го откара до произволно избран адрес.

Там нападателят слязъл, произвел още изстрели и се барикадирал в къща на близо. До пристигането на Братанов имотът бил празен. Съседка потвърди, че мъжът продължил да стреля по полицаите и след като се барикадирал в къщата.

От МВР уточняват, че няма пострадали при престрелката. Преследваният затворник вече е обезвреден и отведен в полицейския арест.

Следствените действия на мястото на инцидента продължиха часове. На място екипи от следователи събират гилзите от стрелбата.

Малко по-късно от Окръжната прокуратура в Силистра съобщиха, че се води следствено дело за отвличане на таксиметров шофьор. То е срещу издирвания от 31 май 2016 г. заради бягство от затвора във Варна Димитър Братанов, който днес при опит да бъде задържан стреля срещу полицейска патрулна кола.

Около 12 часа днес полицейски служители забелязали Братанов в централната част на Силистра. Те разполагали с информация, чеизтърпяващият ефективна четиригодишна присъда за отвличане и грабеж се издирва. 

При опит да бъде спрян и задържан, 40-годишният мъж насочил пистолет в главата на таксиметров шофьор, качил се в таксито и му разпоредил да кара.

Започнало преследване по улиците на Силистра. Братанов стрелял срещу патрулната  кола, която последвала таксиметровия автомобил, управляван от наскоро пенсиониран бивш полицай. След като затворникът разбрал, че не може да избяга, наредил на шофьора да спре и се скрил в къща.

Районът бил отцепен и започнали преговори с Братанов. В тях участвали заместник-окръжен прокурор от Окръжната прокуратура в Силистра. Целта била избягалият от варненския затвор да се предаде доброволно.

След час лишеният от свобода напуснал къщата и се предал. В него са открити два пистолета, с единият от които е стрелял срещу полицейския патрул.

В Силистра изтърпяващият поредната си ефективна присъда в затвора Братанов е добре известен с прякора си Кокала. Заловеният избягал затворник Димитър Братанов е с повече 10 присъди. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата. В криминалната му биография е и покушението в жилището на окръжния прокурор на Силистра през 2004 г.

Братанов е изтърпявал наказание за изнудване, закана за убийство и причиняване на средна телесна повреда и се е намирал в затвора в Белене. Трябвало да лежи в затвора 4 години и 6 месеца, но на 31 май  избягал и до днес е бил в неизвестност.

Разследването срещу него е за отвличане на таксиметровия шофьор и за стрелбата по полицейските служители.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати