24 Април 2024 г. Сряда

Прокуратурата спря разследването за застреляния афгански мигрант край границата

2016-06-28 14:24:29

Прекратиха досъдебното производство за прострелването на нелегално преминалия държавната граница афганистански гражданин. Това стана с постановление на Бургаската окръжна прокуратура от 24 юни 2016г. поради липса на извършено престъпление от общ характер.

През нощта на 13 срещу 14 октомври 2015 г. петдесет и пет (55) чужденци, от които четирима граждани на Ирак и петдесет и един граждани на Ислямска Република Афганистан, преминали нелегално границата на Р.България с Р.Турция, в района на 97 гранична пирамида в землището на село Белеврен, общ. Средец, област Бургас.

Мигрантите се движели пеша в България и избягвали населените места. Около 21.00 часа  на 15 октомври 2015г. Стигнали до Средец, в участък на около четири километра от местността „Каиш баир“, в  близост до село Драчево. В граничната местност имало мобилен граничен полицейски взвод на ГПУ Средец, състоящ се от трима гранични полицаи.

Служителите засекли движението на групата и подали сигнал към намиращия се в близост гранично-полицейски наряд, в който бил полицай Вълкан Хамбарлиев и още двама гранични полицаи. В този момент те се намирали в близост до Аврамов мост, община Средец и се отправили пеша в направлението, за което им било съобщено, че се намира групата.

Хараламбиев и колегите му достигнали мост „Рибарска среща“ и разпределили позициите си от двете страни на моста, с цел да обезпечат задържането на групата лица, а при необходимост и да предотвратят  възможността да се укрият.

Около 22.00 часа на 15 октомври 2015 г. 55 чужди граждани достигнали моста „Рибарска среща“, движейки се в колона и се насочили към пространството под свода му. Междувременно шумът от придвижването им и тихия говор били чути от Хамбарлиев и двамата му колеги, а предвид тъмнината и характера на местността в района около моста - обрасла с тревиста и дървесна растителност и силната акустика под него, служителите на ГПУ възприели единствено факта на присъствие на множество хора, които се движили в тяхна посока.

В изпълнение на вменените им служебни задължения да задържат нарушители на държавната граница, Хамбарлиев и един от неговите колеги, обръщайки се с лице към подмостовото пространство извикали по посока на движещите се срещу тях хора „Стоп! Полиция!“.

"Към този момент в подмостовото пространство се намирали 13 чужди граждани, а останалата част от чужденците се движили след тях.

Въпреки издадените със силен глас разпореждания, служителите на ГПУ възприели, че същите не се изпълняват, а хората продължават да се движат срещу тях, викайки на неразбираем език. Отчитайки тези обстоятелства, както и необходимостта  от задържане на лицата, за чието противозаконно пребиваване в граничната зона били налице достатъчно данни и с оглед осигуряване на личната си безопасност, Хамбарлиев заредил служебното си оръжие пистолет „Макаров“ и произвел изстрел", се казва в документите по разследванот. 

Куршумът се ударил в свода на моста, отскочил и променил траекторията си като проникнал в предно-лявата част на шията на един от афганистанските граждани. Пострадалият паднал по гръб в реката, а негов спътник се опитал да му помогне. Граничар също се опитал да окаже първа помощ, но пострадалият починал.

Вълкан Хамбарлиев и другият му колега успели да настигнат разпръсналите се в местността чужди граждани и да ги задържат. По време на разследването са направени множество огледи, разпитани са над 70 свидетели, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно медицински и др. Извършени са и три следствени експеримента.

На 15.10.2015г. Вълкан Хамбарлиев е изпълнявал вменените му съгласно служебните му задължения функции по неутрализиране и задържане на чужди граждани, нарушили териториалния суверенитет на българската държава.

", гласи постановлението на прокурора.

Налице е случайно деяние по смисъла на чл.15 от НК, т.е. липса на вина, се казва в документите по делото.

Постановлението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас в 7 дневен срок и ще бъде изпратено на наследниците на пострадалия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати