28 Март 2024 г. Четвъртък

Без изненада - "Главболгарстрой" ще продължи да строи южната дъга на София

2010-09-18 09:40:17
"Главболгарстрой" ще продължи да строи южната дъга на София, след като вчера даде най-ниската цена на търга. Дружеството, управлявано от Симеон Пешов, даде 37.241 млн. лв. без ДДС за строителството на 2.14 км участък между бул. "Симеоновско шосе" и жк "Младост 4".

Цената е с близо 45% по-ниска от тази, за която "Главболгарстрой" построиха предишната отсека от околовръстното от Бояна до "Симеоновско шосе", която е със сходни параметри като настоящия участък, но е двойно по-къса. Прогнозната стойност на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) беше 56 млн. лв. без ДДС.

"Двата участъка не могат да се сравняват, защото са различни като пътни възли, подземна инфраструктура и локали", коментира пред "Дневник" Калин Пешов, изпълнителен директор на "Главболагрстрой". Експерти от компанията обясниха, че участъкът от "Симеоновско шосе" до жк"Младост 4" не е застроен както предишния до Бояна и няма да им се налага да работят на парче.

Съгласно тръжната документация "Главболгарстрой" обещава да построи новата отсечка за 2 години. Компанията ще изгради магистрално трасе с по две ленти във всяка посока плюс една неактивна. Предвидени са и локални платна, както и пътни съоръжения на кръстовищата при "Симеоновско шосе" и "Младост 4".  Гаранцията, която дават за новия път, е 3 години, а на съоръженията е 5 години и 8 месеца.

Победителят в търга се очаква да стане факт до десетина дни, каза председателят на тръжната комисия Кирил Дойчинов. Плановете на пътната агенция са, ако няма обжалвания на процедурата, строителството да започне още през есента. В момента вървят отчуждителните процедури.
Почти сигурната победа в търга на "Главболгарстрой" не изненада присъстващите представители на останалите 10 фирми. Коментарите на част от тях бяха, че "Главболгарстрой" има опит с анкесите при предишния търг.

През 2006 г. "Главболгарстрой" спечели търга за 4.5 км трасе от Бояна до "Симеоновско шосе" с цена от 32.74 млн. лв. без ДДС. Година по-късно беше сключен втори договор за още 30 млн. лв. без ДДС за изграждане на локални платна, а през 2008 г. - и анекс за над 5 млн. лв. за пътния възел при Драгалевци.

До момента на "Главболгарстрой" са изплатени общо 79 млн. лв. с ДДС за изграждането на участъка, като предстоят и финални плащания, защото в момента текат някои довършителни работи, казаха източници от пътната агенция.

Отсечката беше открита за Коледа 2008 г., като тогавашният премиер Сергей Станишев изтъкна, че това е най-скъпият коледен подарък, който правителството прави на столичани. Строителният министър по това време Асен Гагаузов пък възкликна, "ако разберете колко струва строителството на околовръстното, свят ще ви се завие".

Освен цената за изграждането й, включваща всички договори и анекси, бяха платени още 15 млн. лв. за отчуждения. На 6 юни тази година имаше повторно рязане на ленти заради пускането на пътния възел при Драгалевци, а месец по-късно част от новия участък беше нагънат и осеян с дупки вследствие на поройните дъждове. Официално той все още не е въведен в експлоатация и няма т.нар. Акт 16. Очаква се това да се случи до края на годината.

В търга за строителство на участъка от бул. "Симеоновско шосе" до жк "Младост 4" бяха подадени общо 11 оферти. До отварянето на ценовите предложения комисията допусна пет участника. Всички чужди компании с изключение на австрийската "Алпине" бяха дисквалифицирани.

След "Главболгарстрой" останаха обединение "Южна дъга", в което влизат "Трейс груп холд", дъщерната му Пи Ес Ай, "СК 13 Пътстрой", "Балканстрой" и "Станилов" (40.687 млн. лв.), както и "Холдинг Пътища", които бяха заедно с "Галчев инженеринг" (45.968 млн. лв.).

Изненадващо цената на "Алпине" беше трета по стойност, докато в търговете за магистрала "Тракия" австрийците даваха най-високи цени. "Е, все пак имаме напредък, трети сме", възкликна по този повод представителят на "Алпине". Този път най-високо предложение дадоха българското обединение между "Автомагистрали Хемус" и "Инжстройинженеринг".

Заради нередности в техническата и финансовата документация до отваряне на ценовите оферти не бяха допуснати германската "Хохтийф", българската "Иса 2000", гръцката "Филипос", която участва заедно с "Минстрой" на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов.

Отстранени са още консорциум "Ринг роуд 2010", в който влизат испанската "Копаса", бургаската "Понс строй" и "Пътстройинженеринг", Кърджали, както и "Ринг щрасе обединение Младост", в което влизат германската "Кемна Бау" и българските ХСС и "Монолит", както и сдружение "Абски - ЛОТ 31", в което са хърватската "Конструктор" и българската "АБС асфалт бетон".

За разлика от предишния път, когато строителството на околовръстното шосе беше с пари от бюджета, сега то ще се строи с европейски средства. Провеждането на търга стана възможно благодарение на спестените средства от първите 14 разиграни отсечки по оперативна програма "Регионално развитие", чието строителство вече започна.

изпълнител    отсечка    дължина    цена
"Главболгарстрой"    Бояна - "Симеоновско шосе"    4.5 км    68 млн. лв.
"Главболгарстрой"    "Симеоновско шосе" - жк "Младост 4"    2.14 км    37.251 млн. лв.
Забележка: Цените са без ДДС

Цените на участниците
"Главболгарстрой"    37.251 млн. лв.
"Трейс", "СК 13", "Балканстрой", "Станилов"    40.687 млн. лв.
"Алпине", Австрия    45.591 млн. лв.
"Холдинг Пътища", "Галчев"    45.968 млн. лв.
"Автомагистрали Хемус", "Инжстройинженеринг"    52.580 млн. лв.
Забележка: Цените са без ДДС
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати