24 Април 2024 г. Сряда

Юли: Дъжд и буря до 10-и. После – време за море!

2016-06-27 12:25:19
През юли ще има горещини и много слънце, но и дъжд, и прохлада. До 10-и времето ще е неустойчиво и ще редува хубаво и лошо време, сочи месечната прогноза.

Още тази седмица ще замени жегата с период на захлаждане. Днес от северозапад започва да навлиза по-хладен и влажен въздух. Той ще е причина за краткотрайните валежи с гръмотевици над Западна и Централна България. Възможни са и градушки. Температурите ще паднат с 3-5 градуса, съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев, цитиран от "24 часа".

Във вторник максималните температури вече ще са 26-31 градуса. В сряда ще се понижат с още 2-3 градуса и максималните температури ще са 24-29 градуса. Ще има разкъсана облачност. Повече облаци ще има над Южна и Източна България, включително и по Черноморието. Там ще превалява и прегърмява. Силни валежи ще има в Добруджа и по Черноморското крайбрежие (33 литра на квадратен метър).

Силно вълнение по Черноморието се очаква в сряда, допълни шефът на синоптичната фирма Петър Янков.

Времето ще се стабилизира в четвъртък. Ще е предимно слънчево, но в следобедните часове на места в Източна България и по планините ще има временни заоблачавания с условия да превали и прегърми. Температурите ще тръгнат нагоре и максималните ще са между 28 и 33 градуса.

Силни гръмотевични бури се очакват на 1 юли в цялата страна. В средата на първото десетдневие на юли (4, 5 и 6) времето няма да се промени. На фона на слънчевото време главно в планините се очакват превалявания. Температурите ще останат обичайните за сезона - между 30 и 37 градуса. Малко по-ниски температури и условия за превалявания и прегърмявания ще има до 10 юли.

По-значителни ще са валежите в Северна България. Ще има и слънчеви часове - основно преди обед.

След 10 юли ще последва дълъг период на стабилно време до края на месеца - с много слънце и температури от 32 до 37 градуса. Ако има дъждове, те ще са около 15 юли.

Симеон Матев обобщи, че като цяло юли ще е с температури над обичайните норми. В по-голямата част от страната пък месечната сума на валежите ще е близка до нормите.

Вероятно валежи над месечната норма ще има на места в Северна България и около планините. Най-горещите периоди ще са през второто и третото десетдневие. Живакът ще удари 33-38-ото деление. Ще има точки до и над 40 градуса. Това са едни от горещите дни в годината по нашите ширини.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати