27 Април 2024 г. Събота

Англия аут от ЕС, ли? Българите не вярват

2016-06-22 16:42:59
В навечерието на референдума, на който ще бъде решено дали Великобритания ще напусне ЕС, доверието в Общността сред българите остава високо, но изглежда е в най-ниската си фаза, откакто България е член на съюза.

В същото време българите по-скоро не очакват резултатът от референдума във Великобритания да се отрази на техния живот.

Това сочат данни от редовното проучване на "Галъп интернешънъл" през юни, както и обобщените данни на агенцията от влизането ни в ЕС насам.

През юни 48% изказват доверие, а 38% - недоверие в ЕС. Останалите се колебаят. В последните месеци подобни стойности не са рядкост.

Само до преди няколко месеца обаче картината беше по-благоприятна и доверието се движеше около 60%, а недоверието рядко достигаше 30%.

По традиция имиджът на Европейския съюз остава силно положителен в очите на българите – за разлика от този на родните институции.

Оказва се обаче, че дори и образът на ЕС в очите на българите не е застрахован срещу предизвикателства. Галъп интернешънъл". 

Всичко това обаче би могло да се промени при евентуален положителен резултат от британския референдум. Евентуално оставане на Великобритания в ЕС би дало ясен положителен сигнал.

Освен текущата криза в ЕС, с годините закономерно действат и по-дълготрайни фактори.

Българите вече започват да гледат на ЕС не просто като на идеал, но и да се вглеждат в детайлите на неговото функциониране. Интересът на българите към тези теми обаче е сравнително малък.

В първите седмици на юни две трети смятат, че изходът от референдума по-скоро няма да повлияе на живота им.

Само една десета са на противоположното мнение, а останалите се затрудняват да дадат отговор.

В отговорите на този въпрос личи и не особено висока степен на запознатост по темата - продиктувана и от нейната закономерна сложност. С всеки изминал ден обаче интересът към случващото се във Великобритания ще става по-чувствителен. 

Въпреки всичко България остава сред най-проевропейските страни в ЕС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати