8 Май 2024 г. Сряда

За какво по-напред пари - за учителите ли, за военен самолет, или за пътища, чуди се Борисов

2016-06-21 13:40:48

Кой не иска да даде на учителите, аз искам да им дам двойно, а също и на докторите, и на полицаите...

Така министър-председателят Бойко Борисов коментира за втори път актуалния въпрос ще или не ще има увеличение на заплатите на учителите.

Пред журналисти в Димово, където премиерът се намира за откриването на ремонтирания път, Борисов заяви, че не може да се изпълняват всички искания на министрите, тъй като „така системата ще се разбърка”.

Не трябва обаче според него да се противопоставят съсловията – например лекари, на учители, на полицаи, защото всички в своята сфера са изключително важни за обществото.

Борисов на два пъти припомни, как миналата година са отпуснати допълнителни 20 милиона за учителски заплати, но разговорите по темата стават в края на годината, когато се гласува бюджета, като последната дума е на Народното събрание. „По средата на годината юни месец не се говори.”

Борисов отново заяви, че за увеличение на заплатите в сферата на образованието с него и с финансовия министър не е говорено.

„Да не сме толкова недружелюбни, ще кажа - винаги с финансовия министър сме искали да се дава повече за образование, здравеопазване“, декларира Борисов, но реторично попита за какво да стигнат парите – за учителските заплати, за военен самолет или за път в Димово.

Нека, за да бъдем добронамерени, да приемем, че това е едно добро пожелание, коментира Борисов думите на Меглена Кунева пред учителския събор в неделя. Според премиера госпожа Кунева е искала пред толкова хора да покаже, че има грижа от тях. И то действително има“, заяви премиерът.

Министър-председателят увери, че ще бъдат положени всички усилия и ще се търсят варианти, но сега не е моментът да се коментира увеличението на заплатите.

Той предупреди обаче и че по новите европейски програми авансово няма да се отпуска толкова голям процент, а ще се покрива от държавния бюджет на страната, като едва на по-късен етап ще идват европарите, така че трябва да се предвидят и „буфери в чантата на финансовия министър" за авансови плащания на жизнено важни за регионите проекти.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати