29 Март 2024 г. Петък

Плащаме 550 млн. евро на Русия за спирането на "Белене"

2016-06-16 17:55:57

550 млн. евро ще трябва да плати Националната електрическа компания(НЕК) на “Атомстройекспорт” по арбитражното дело за спирането на „Белене”. В замяна ще получи оборудване на тази стойност.

Решението на арбитража е дошло късно снощи на електронната поща на НЕК. Предстои това решение да бъде връчено официално на НЕК, обяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг във ведомството.

Арбитражът бил изключително сложен от правна гледна точка и е стотици страници. Предстои съдържанието да бъде детайлно анализирано от НЕК.

Тъй като арбитражът е между две търговски дружества, има изискване за конфиденциалност и няма как цялата информация да бъде представена.

„Атомстройекспорт” е завела иск в общ размер на 1,2 млрд. евро. Арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск, коментира Петкова.

Тя обаче уточни, че арбитражът признава единствено иска на “Атомстройекспорт” за реално произведено оборудване, което НЕК е поръчала.

Всички останали претенции, по отношение на ескалация на цената, пропуснати ползи, претенции за разходи за демобилизация, са изцяло отхвърлени от арбитража.

За НЕК няма да настъпят щети, категорична бе тя, пояснявайки, че щета би била неустойка, пропусната полза, все неща, които арбитражът е отхвърлил.

Адвокатите на НЕК възнамеряват да инициират срещи с партньорите от „Атомстройекспорт” и да търсят изгодно решение и за двете компании, тъй като както министър Петкова обясни, имало различни варианти за това оборудване.

Петкова уточни, че това са данни, които са анализирали в рамките на часове. Най-важното е това, че НЕК ще плати единствено и само това, което е свързано с оборудването, според енергийния министър, като тя посочи, чеполученото писмо е само първият етап от процедурата. Предстои то да бъде връчено официално на НЕК.

След това ще започне да тече 30-дневен срок, в който НЕК и „Атомстройекспорт” имат възможност да се запознаят с мотивите на арбитража и да преценят какви следващи стъпки ще предприемат.

“Бихме желали в кратки срокове да влезем в контакт с партньорите от „Атомстройекспорт” и да се търси решение, което да удовлетвори двете компании”, посочи Петкова.

Дали НЕК ще има ресурса да платят ще се види след анализа на решението.

Арбитражът за „Белене” ни дава изход от ситуацията да не загубим нито лев. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който също обяви, че вече страната ни разполага с решението на арбитражното дело за централата ни.

По думите му най-големите ни опасения и страхове са се разминали. 700 страници е решението, като три от възраженията въобще не са гледани.

„На практика това, което съм говорил за този договор - за индексацията, за споразуменията, много ясно е описано, че не са направени както трябва", коментира премиерът.

"С 550 млн. евра арбитражът е определил България да си купи поръчаното оборудване”, заяви Борисов и уточни, че срещу всеки лев ние ще имаме оборудване. Възложено е на енергийния министър и НЕК да се свържат с руската страна.

"Има три хипотези, защото трябва да си докупим оборудването - тогава ще имаме един реактор и ще трябва да питаме ЕК какво да правим с този реактор – да го строим ли заедно с руската фирма „Атомстройекспорт”,  да го продадем ли, защото не можем да го продаваме без производителя", обясни Борисов и направи извод:

"Сиреч, този арбитраж казва НЕК и „Атомстройекспорт” да седнат и да се разберат – ще го строят ли, ще го продават ли и да приключат."

Борисов заяви, че лично е много доволен от обективността на арбитража и ако може и другите политически партии, които имат по-добри връзки от тях с Русия, да издействат един от тези варианти да стане, ще стане добре.

„Аз се опасявах, че ще ни наложат тежки санкции или глоби, но това не се случи”, завърши Борисов коментара си.

Потърсени за коментар на какво се дължи разликата от 70 млн. евро от пресцентъра на Министерство на енергетиката обясниха пред News.bg, череално разлика няма. Решението все още се анализирало. От ведомството обърнаха внимание на думите на енергийната министърка, че сумата представлява около половината от предявения от „Атомстройекспорт” иск, който е в размер на 1,2 млрд. евро.

Предстои детайлно Националната електрическа компания да се запознае с решението и след това ще бъдат предоставени точни данни.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати