26 Април 2024 г. Петък

Корнелия Нинова и Десислава Танева се обвиниха в лъжа за спрени 1.1 млрд. лв. от еврофондовете

2016-06-15 14:22:23
Правителството е поканено на 12 октомври на среща в Брюксел, на която да бъде оценена сериозността на нарушението с пари за земеделието и ефекта от него върху бюджета на ЕС, каза пред Би Ти Ви председателят на БСП Корнелия Нинова. Според нея над 1 млрд.лв. няма да бъдат възстановени и ще се наложи покриването им с нов заем.

Причината по думите й е описана дипломатично - "грешки в обществените поръчки".

"Тези пари няма да бъдат върнати от Европа на България. Те ще се поемат от националния бюджет, в бюджета няма предвиден такъв разход, този разход ще бъде покрит от нов заем"Това са кражби. Изразходване на средства незаконосъобразно."

От друго студио, пред "Нова тв", министърът на земеделието Десислава Танева опроверга твърденията на соцлидера.

"Нищо от това, което каза Корнелия Нинова, не е вярно с изключение на това, че има писмо от ЕК. Тези 1.1 милиарда лева са разплатени и възстановени от ЕК заедно с прихващане на аванса, платен 2008 година по старата програма", заяви Танева.

Възстановени са 522 милиона евро, изплатени през 2015 г. от Държавен фонд "Земеделие"Не губим 1,1 милиарда лева. Програмата не е спряна."

"Вярвам на това - черно на бяло, подписано", репликира Нинова. "Вчера зам.-министър си позволи да ни заплашва, че който говори по тази тема, ще го съдят. Опитват се да прехвърлят отговорността на Орешарски, Жан Виденов и нататък до хан Аспарух."

През визирания период е бил премиер Борисов. "Не може постоянно да прехвърляш назад вини и да не търсиш решение", каза Нинова. "В бъдеще три поколения ще плащат заемите за тяхната некадърност."

По телефона с разяснения се включи и зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който каза, че на 10 март т.г. плащанията за миналата година са възстановени в държавния бюджет.

"Поканих Нинова да проверим всичко в сметките. 100 млн. са изпратени и са тук. Сертифициращият орган е направил проверка на 1200 транзакции и не смята, че са достатъчни, трябва да бъдат увеличени", каза той.

Грудев нарече "груба спекулация" твърденията, че парите са спрени.

"Вие лъжете", отговори му Нинова.

"Не вдигаме пушилка, изпълняваме ангажимент", каза още председателят на социалистите. "Ако да казваш истината и да бъдеш опозиция е престъпление, това е проблем на демокрацията."

На въпрос за президентските избори Корнелия Нинова отговори, че до средата на юли БСП няма да коментира тази тема. В момента левицата прави вътрешното допитване. "Каквото каже народът, това ще бъде", каза Нинова. "Въпросът е сами ли да се явим или с други леви формации."

На отправеното от Георги Кадиев обвинение, че Делян Пеевски все още Защо всички се упражняват на главата на БСП? Когато видите такова действие, тогава ни упреквайте."

Запитана защо е поднесла цветя пред паметника на Тодор Живков в Правец и защо социалистите ще възстановяват паметника на Бузлуджа, Корнелия Нинова отговори, че историята трябва да се цени такава, каквато е, а не да се пренаписва.

Тя определи Живков като "строител"Ние се събираме там."
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати