29 Март 2024 г. Петък

Фаворизираните белгийци паднаха в капана на хитрата „Скуадра адзура“

2016-06-14 09:10:09

Отборът на Италия стартира с успех участието си на Евро 2016. Типично в стил „Скуадра адзура“, селекцията на Антони Конте победи с 2:0 фаворизирания тим на Белгия. Ранен аванс за символичните гости даде Емануеле Джакерини, който в 31-ата минута се възползва от гениална асистенция на Леонардо Бонучи. Секунди преди края пък Грациано Пеле сложи точка на спора със зверско воле.

Мачът се разви по възможно най-любимия начин за италианците. Първият им гол обърка сериозно звездния тим на белгийците, които до края на срещата така и не пробиха „бетона“ на съперника. Със сериозни пропуски пред Буфон се отличиха Де Бройне, Ориги и Наинголан. Ромелу Лукаку пък не успя да се разпише в ситуация „очи в очи“ срещу легендата на италианската врата.

Така „Скуадрата“ поведе парада в група „Е“, възползвайки се максимално от днешното реми между Швеция и Ирландия. Белгия пък ще трябва сериозно да подобри играта си, ако иска да продължи в следващата фаза на турнира.

Няколко дни преди началото на европейските финали, музикално списание направи класация на тема "Най-надъхващ химн на Евро 2016" - безспорният победител беше италианският Fratelli d'Italia („Братя италианци“). Естествено, най-гласовит по време на неговото изпълнение беше Джанлуиджи Буфон, който за съжаление няма достатъчно добри гласови данни.

Именно това изпълнение обаче сякаш предразположи символичните гости, които стартираха този двубой повече от добре.

180 секунди след първия съдийски сигнал на Марк Клатенбърг, успоредно подаване към Едер без малко можеше да се превърне в голова асистенция, ако не беше сигурният шпагат на Вермаелен.

Първата по-сериозна опасност в двубоя дойде след около 10 минути футбол. Даниеле Де Роси не се намеси по най-добрия начин и топката попадна в краката на Раджа Наинголан. "Нинджата" не се поколеба и моментално отправи мощен изстрел от далечна дистанция, който бе избит майсторски от Буфон в ъглов удар. В средата на полувремето белгийците притежаваха топката в 70% от игровото време, но същинските възможности пред вратата на съперника така и не идваха.

Типично по италиански, "Скуадра адзура" приспа своя съперник и в 31-ата минута го посече със страхотно попадение. Едно дълго разиграване стигна чак до централния бранител Бонучи, той сюрпризира „дяволите“ с дълъг пас към нисичкия Джакерини, който изведнъж се оказа зад гърба на Алдервайрелд. Крилото на Болоня се нуждаеше само от две докосвания, за да насочи топката в мрежата на безпомощния Куртоа.

Надушили страха в редиците на Белгия, италианците продължиха с масираните атаки. Резултатът можеше да бъде удвоен в 36-ата минута, след като Грациано Пеле бе на сантиметри от мечтан гол. Белгийците се изложиха при изчистването на топката, която след лек карамбол кацна върху главата на съперниковата деветка. Грациано обаче сам не повярва, след като видя как коженото кълбо минава на сантиметри от страничната греда. Минута по-рано, мощен шут на Кандрева бе избит с мъка от Куртоа.

Пет минути преди почивката, Белгия можеше да нанесе своя удар. Кевин Де Бройне бе на път да завърши бърза комбинация на "червените дяволи", ала изстрелът му попадна в тялото на италиански бранител.

Второто полувреме можеше да започне по отличен начин за Белгия. Стабилната до този момент отбрана на Италия бе разсечена при една бърза контраатака на "червените дяволи". Акуратни подавания между Де Бройне и Азар завършиха с отличното извеждане на Ромелу Лукаку, който се озова сам срещу Буфон. Нападателят на Евертън се справи със съпротивата на излезлия, за да го пресече Джиджи, ала ударът му премина на сантиметри от дясната греда.

Последва светкавичен отговор от страна на „Скуадра адзура“, Грациано Пеле успя да играе с глава. Изстрелът му обаче бе спасен по феноменален начин, с една ръка от Тибо Куртоа.

От тук до края мачът навлезе в русло, което е до болка любимо на италианците. Селекцията на Антонио Конте се бранеше храбро, докато съперникът им правеше всичко по силите си, за да се добере до гол.

Всичко това доведе до интересни заключителни минути. В епицентъра на събитията все се оказваше Дивок Ориги. Младият нападател на Ливърпул на два пъти имаше възможности да изравни, но акробатичните му изстрели излизаха в аут.

Въпреки инфарктните последни минути, Италия дочака своя момент и заби втори "пирон" в ковчега на уж фаворизираните белгийци.Това се случи във втората минута от даденото пропължение.  Бърза контра на "Скуадрата" изведнъж остави четирима италианци срещу двама съперникови бранителя. Последва елегантно подаване на Кандрева към Грациано Пеле, който със зверско воле оформи крайното 0:2!

В следващия кръг на Италия предстои нов тежък мач – този път срещу коравите шведи. Двубоят е на 17.06 от 16:00 часа. Арена на спортното събитие е „Стад Мунисипал“ в Тулуза. Белгия пък ще трябва да демонстрира своите реални възможности срещу Ирландия – 18.06 от 16:00 часа на стадиона в град Бордо.

източник: news.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати