28 Март 2024 г. Четвъртък

Бетонът на къмпинг "Юг" остава, под него няма дюни, реши съдът

2016-06-13 12:18:24
Бетонните плочи на къмпинг "Юг", които миналото лято бяха обявени за незаконни и трябваше да бъдат премахнати, няма да бъдат отстранени. Това се случва след решение на Бургаския административен съд от март 2016 г., с което се отменя заповедта за премахването им, издадена през юли 2015 г., съобщава вестник "Капитал". Решението е на първа инстанция, но най-вероятно е окончателно, защото никой не е обжалвал в законния срок.

Заповедта за премахването на бетона беше издадена от кмета на Царево Георги Лапчев след скандала преди точно една година заради започнало строителство на вилно селище до къмпинга. Инвеститор е наемателят на плажа "ИФ Фаворит" чрез дъщерната си фирма "Лазурно море" АД, която е и собственик на терена зад пясъчната ивица и на хотела "Морско конче" до новия строеж.

През април 2015 г., след като получава разрешителни, "Лазурно море" започва изграждането на вилно селище върху площ 1173 кв. метра. Излети са основите на две къщи, разположени над басейна на "Морско конче".

След сигнали срещу излетия върху пясъка бетон се провежда проверка на място от работна група с представители на регионалното и екоминистерството и на експерти от БАН. Проверяващият екип констатира, че строежът е в част от поземлен имот, в който са налични пясъчни сиви дюни, и е незаконен по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 6 от Закона за устройство на териториите, защото се извършва в територии с режим на особена защита. Изменена е кадастралната карта на плажа, а кметът на Царево издава заповед за премахване на незаконен строеж, защото обектът е от пета категория и е в правомощията на общината, а не на ДНСК.

Още тогава представител на инвеститора коментира пред "Капитал", че ще обжалва както заповедта на кмета, така и изменението на кадастралната карта. Според него проверката е минала с "цел да се открие някоя и друга дюна". Той цитира становище на експерти геоморфолози, че там няма как да има пясъчни образувания.

По време на съдебното дело твърденията на инвеститора "Лазурно море" са потвърдени. Съдът назначава две експертизи. Първата е изготвена от вещо лице геолог, специалист по инженерна геология, морфодинамика и литодинамика на морската брегова зона от Института по океанология на БАН. Инициалите на вещото лице са В.П. и най-вероятно става въпрос за проф. Веселин Пейчев, който е и директор на Института по океанология. "От гледна точка на морфологията пясъците, обект на експертизата, не са пясъчни дюни, в частност сиви дюни, защото не формират характерна повърхнина и форма с ясно изразена асиметрия и не са подложени на въздействието на съвременните процеси на еоличен пренос... те нямат белези на сиви дюни, образуващи се на 50 - 100 м от морския басейн, тъй като пясъкът е чист, не е смесен с хумус, а е покрит от хумусен слой, който от своя страна е изцяло затревен." Заключението е прието без възражения от страните по делото.

По-нататък в документацията по делото става ясно, че съдът не зачита изводите на ботаниците от БАН от април 2015 г., че под строежа има дюни заради установената характерна растителност. Това са дюнни местообитания, а не дюни, защото легалната дефиниция на дюните се базира не на растенията върху пясъчните образувания, а на начина, по който са формирани, посочва съдът.

Съдебно-техническата експертиза, изготвена от архитект, е установила, че строителните книжа на вилното селище отговарят на одобрените от институциите инвестиционни проекти.

Така Бургаският административен съд отсъжда в полза на инвеститора "Лазурно море" АД, отменя заповедта за премахване на основите и осъжда община Царево да заплати съдебни разноски в размер на 3097 лв.

Въпреки че има възможност за обжалване на това решение на първа инстанцията в рамките на 14-дневен срок, няма постъпила жалба по него, показа справка в деловодството на съда.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати