19 Април 2024 г. Петък

Мачовете днес: Испания влиза в битката за безпрецедентна трета поредна титла

2016-06-13 09:08:51
Настоящият носител на титлата Испания започва участието си на европейското първенство по футбол днес срещу Чехия.

Двубоят на стадион "Мюнисипал"фурия роха".

В навечерието на финалите във Франция обаче, испанците дадоха повод за притеснения, след като загубиха изненадващо от непретенциозния отбор на Грузия. Огромният контрол върху топката все пак прави отбраната на Испания да изглежда една от най-впечатляващите.

В центъра това определено е така - Давид де Хея продължава да издига играта си в "Манчестър юнайтед" и може би най-накрая успя да измести капитана Икер Касияс. Серхио Рамос направи поредния си изключително силен сезон с "Реал", а Жерар Пике е безценен с контрола си върху топката.

Не така стои ситуацията с бековете. Хуанфран би трябвало да донесе стабилност отдясно, ако финалът на Шампионската лига не се отрази на психиката му. Отляво Жорди Алба е много активен в атака, но изпитва големи проблеми с превъзхождащи го физически играчи.

Серхио Бускетс е ключова част от стратегията на Испания, но все още не е ясно кой ще му партнира в центъра на полузащитата - Тиаго или Коке. Пред тях Андрес Иниеста остава архитектът на този отбор и продължава да поддържа страхотно ниво - и с клубната, и с националната фланелка. Голяма въпросителна носи формата на Фабрегас, Педро и Давид Силва. Част от тях се пробудиха в края на сезона, но не е ясно дали това не е изключение от иначе колебливия им сезон.

На върха на атаката Мората даде доста поводи с играта си в "Ювентус" да заслужи титулярно място, въпреки че за националния отбор все още не убеждава. А и конкуренцията му не е голяма - Нолито от "Селта" и отбелязалият впечатляващите 36 гола през сезона, но вече на 35 години Ариц Адурис.

Чехите продължават да нямат пропуснато европейско първенство след разпадането на Чехословакия. Те се класираха за шести пореден път на финалите, но успехи като сребърните медали през 1996 г. и полуфинала през 2004 г. се простират отвъд възможностите на сегашното им поколение. Въпреки че изпревари Исландия, Турция и Холандия за първото място в група А на квалификациите, тимът на Павел Връба не разполага с качествата да се противопостави на водещите европейски сили.

С изключение на капитана Петер Чех и непрекъснато страдащия от контузии Томаш Росицки, който изигра едва един мач през сезона, Чехия вече не може да се похвали с големи имена. Извън двамата играчи на "Арсенал" с обща възраст от 69 години, чешкият тим е изграден от футболисти, състезаващи се в местното първенство или във второразредни чуждестранни отбори.

Затова и очакванията към този състав няма как да бъдат особено високи. Те обаче ще имат възможност да променят тази представа за себе си именно срещу настоящия шампион днес.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати