26 Април 2024 г. Петък

Отпадат допълнителните легализации и апостил за документи в ЕС

2016-06-10 15:03:37

Нов регламент на Европарламента води до отпадане на легализацията и апостила за европейските граждани. Днес в Дома на Европа в София българският евродепутат Емил Радев (ЕНП) представи новият регламент, по който бе докладчик в сянка, съобщиха от представителството на ЕК в София.

В четвъртък евродепутатите гласуваха регламента на ЕС за по-лесно свободно движение на граждани чрез опростени процедури за удостоверяване на автентичността на някои документи като свидетелства за раждане и брак в други държави членки на ЕС. За да се избегне нуждата от превод, нови многоезични формуляри на ЕС ще се прикачват към документите. 

Гласуването в ЕП утвърди по-ранно неформално споразумение, постигнато от преговарящите екипи на Парламента и Съвета. „Тази инициатива е първата стъпка в улесняването на техния (на гражданите на ЕС - б.р.) трансграничен живот чрез облекчаване на административните усложнения пред които те се изправяха до сега“, каза докладчикът Мади Делво (С&Д, Люксембург).

Новите правила ще премахнат административните формалности като „легализацията“ или „апостила“ на официални документи, сред които са тези удостоверяващи гражданско състояние, родители или националност. Евродепутатите и Съвета се съгласиха да разширят обхвата на предложения регламент и да включат документи, доказващи брачна дееспособност или положение на регистрирано партньорство.

Документи, които удостоверяват липсата на криминално досие също ще бъдат приемани в други държави членки на ЕС, без да има нужда от допълнителни процедури за узаконяване.

Новите правила ще важат и за документи, които гражданите, живеещи в друга държава членка, трябва да представят, ако желаят да гласуват и/или да се представят като кандидати в избори за Европейски парламент или за общински избори в държавата членка, в която пребивават.

Новата информация задължително трябва да се разпространи чрез уебсайтове и европейския портал за електронно правосъдие. За да се гарантира това, е изработена нова Разпоредба.

Освен тази наредба, има и друга, според която след две години правилата ще важат и за официални документи, свързани с правния статут и представителство на предприятия, дипломите и удостоверенията за обучение, както и официални документи, удостоверяващи инвалидност.

Решението за разширяване на обхвата ще бъде взето по време на преразглеждане на регламента, когато ще се прецени и целесъобразността от създаване на нови многоезични формуляри в бъдеще.

Регламентът скоро ще бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе постепенно в сила, като ще се прилага изцяло от 2019 г.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати