24 Април 2024 г. Сряда

Бяла, католическа или протестантска Германия вече е само спомен

2016-06-08 23:37:21
Германия е на път да се захване с радикален социален експеримент. Той ще определи дали огромната вълна от бежанци, които наводниха Европа миналата година, ще бъде благодат за континента или катастрофа. Нищо чудно, че легендарният берлински въздух (възпят в неофициалния химн на града "Berliner Luft") е особено освежителен тези дни, пише Констанце Щелценмюлер, "Вашингтон пост".

Миналата седмица Бундестагът обсъди нов закон за интеграция - първия историята на страната. Той изисква кандидатите за убежище да изучават немския език, култура и ценности в замяна на по-бърз достъп до трудовия пазар. 

Правителството обеща да субсидира 100 хиляди нови работни места, много от които нископлатени. Трудовото законодателство ще бъде облекчено, за да стане по-лесно наемането на бежанци.

Но новодошлите, които нямат работа, ще трябва да останат в общините, където са били пратени първоначално. На онези, които откажат да спазват тези правила, ще им бъдат спрени помощите. Вътрешният министър Томас де Мезиер заяви заплашително: "Тук няма да се чувстват добре".

Целта на новите мерки е да се предотврати създаването на паралелни общности като в Белгия и Франция т.е. гета, каквито изникнаха в големи германски градове след пристигането на стотици хиляди турски гастарбайтери в началото на 60-те години. 

Не бяха направени никакви усилия да бъдат стимулирани или притискани да се интегрират; германските рестриктивни закони за гражданството, останка от епохата преди Първата световна война, затрудняват получаването на паспорт. Германската левица лицемерно оправдаваше това недоглеждане като "мултикултурализъм". Десницата си правеше сметки да накара хората да си тръгнат.

Много турци въпреки всичко пуснаха корени в Германия. Сега се смята, че 1,5 милиона германски граждани имат турски произход, макар че в продължение на десетилетия германските правителства настояваха, че Германия никога няма да е страна на имигранти. Гетата и отчуждението не са изчезнали; през април Международният център за контратероризъм в Хага съобщи, че повече от 700 чуждестранни бойци в Сирия са пристигнали в Германия.

Но сега има и много правителствени служители, депутати, филмови дейци, писатели, футболни звезди и известни актьори с турски имена. Заедно със значителния приток на бежанци от войните и икономически мигранти от цял свят, на евреи и етнически германци от бившия Съветски съюз, те вече промениха облика на страната. 

Германия, в която съм родена - бяла, католическа или протестантска, вече е само спомен. Повече от 20 процента от сегашните й жители са дошли като мигранти или са деца на мигранти. Собственото ми родословие (чисто бяло и лутеранско от векове) за две поколения се сдоби със швейцарски, американски, тайвански, еврейски, сенегалски и ганайско-словенски семейни членове. Някои от нас дори сключиха бракове с католици, да му се не види!

Днешното предизвикателство обаче е на съвсем различно ниво, не само заради размера му. Бежанците от зони на войни като Сирия и Афганистан често пъти са сериозно травмирани. За мнозина ще е трудно да придобият умения и знания, за да се адаптират към германската икономика и общество. Онези, които не са истински бежанци, ще трябва да бъдат върнати.

Най-голямата изненада от голямата бежанска вълна през 2015 г. беше как германските институции бяха затрупани и как гражданите спокойно се заеха да помагат на новодошлите. Повечето от нас очакваха всичко да стане по друг начин. 

А сега гражданското общество е объркано и популистката партия "Алтернатива за Германия" трупа капитал от широко разпространеното безпокойство и гняв. Противниците на канцлера Ангела Меркел затягат обръча около нея и търсят слабите й места.

Канцлерът твърдо се противопоставя на налагането на лимити в конституцията върху правото на убежище. Но в типичния си прагматичен стил тя се съгласи за усилване на контрола на границите и сключи сделка с Турция (срещу помощи за милиарди да държи бежанците далеч от Европа). Затварянето на границите от балканските страни помогна за спиране на мигрантския поток.

Но все още хиляди мигранти се опитват да прекосяват Средиземно море - сега през Либия - и често загиват по пътя. Германската полиция неотдавна арестува заподозрени членове на терористична клетка на "Ислямска държава", вероятно осуетявайки заговор за голяма терористична атака. И тримата бяха сирийци и бяха пристигнали в Европа като бежанци.

Високопоставен държавен служител в Берлин ми каза: "Всичко това напълно ще промени физиономията на Германия." 

Но за да може този експеримент да успее, ще трябва да бъдат увеличени възможностите на общините и регионите да превърнат новодошлите в продуктивни и мирни членове на обществото. Ще е нужно засилване и координиране на вътрешното разузнаване и службите за сигурност, както и да се увеличат контролът и отговорността. Германия също ще трябва да развие по-всестранна и твърда външна политика към Северна Африка и Близкия изток. И последно, но не и по важност, е необходимо да се осигури солидарността на другите страни членки на ЕС.

Това е трудна задача дори за мощна и богата страна като Германия. Но ако тя не успее, това ще е бедствие за Европа и за трансатлантическите отношения. Много зависи от Берлин, за да се справи със ситуацията, но не по-малко - и от САЩ. Макар че не личи особено, като наблюдавате избирателната кампания там.
 

/БТА/
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати