28 Март 2024 г. Четвъртък

Добре дошли в частното село на Ценко Чоков!

2016-06-08 14:54:36
В първите години на дългото си кметуване във врачанското с. Галиче Ценко Чоков все още не бе сърдит на медиите. Тогава се случваше да разкаже за себе си и за това как управлява селото.

Обикновено бе приседнал на стълбите на кметството с любимите си златни ланци и показваше възлестите си ръце. Посланието му бе: богат съм, но съм натрупал имането си с труд и с тия две ръце. По-възрастните в Галиче обаче разказваха как са запомнили Ценко Чоков отпреди 10 ноември 1989-а. Отглеждал животни и нощем обикалял с колело да краде от ТКЗС смески за изхранването им. Буен по природа, често предизвиквал конфликти със съселяните си.

Звездният час на бъдещия кмет настъпва през 1990 г. Тогава се раждат първите силови застрахователи - ВИС и СИК, които криминализират България в противоборството помежду си. 

Чоков не пропуска да се включи в играта. Като част от СИК в Бяла Слатина, той се сдобива с мощна кола и бухалки в багажника. За година натрупва 4 висящи дела за рекет и самоуправство. Разследват го и за опит за убийство, след като стреля с незаконен пистолет срещу трима край Бутан.

"Чоков беше сред безскрупулните рекетьори в региона", казва пред "24 часа" бившият служител на полицията Валентин Тодоров. "Десетки са пребитите от него собственици на магазини, на малки фирми или просто хора, които са му възразявали. Знам, че в СИК се бяха стреснали от изцепките му и се мъчеха да го укротят неуспешно", допълва той.

Натрупал опит в силовото застраховане, Чоков се кандидатира за кмет на Галиче през 1991 г., но тогава все още не успява да убеди хората. На кметския стол сяда съперникът му Цветан Караконски, но загубилият в изборната надпревара решава да вземе властта по друг начин.

През пролетта на 1992 г. Чоков мобилизира ударна група, с която окупира сградата на ликвидационния съвет на ТКЗС. Обявяват тогавашния председател Петър Неделкин за свален и избират нов.

Нито една от институциите не реагира. На обявените веднага след преврата търгове за имуществото на бившето стопанство златният пай се пада на хората на Чоков. За себе си той избира оборите в края на селото, от които веднага прави ферма.

След кравите се заемат с житото. Отваря им се апетит и за многобройните маслобойни в Белослатинския край и съседните общини.

Когато софийски прекупвач на зърно се набърква в интересите им, сикаджиите го отвличат и след като го обработват във фермата на Чоков, го изхвърлят от кола насред Бяла Слатина.

Започналото разследване потъва, а пострадалият отказва да си спомни случилото се.

През ноември 1995 г. Ценко Чоков отново се явява на местните избори и за първи път става кмет на Галиче. Хората в селото и сега си спомнят за многобройните заплахи и палежи, чрез които Чоков се добира до поста. Както и с масово купуване на колебаещи се.

Малцина се осмеляват да протестират срещу избора, напомняйки, че Чоков е следствен, включително и по дело за убийство. Че още преди да влезе в кметството, е превърнал Галиче в частна собственост, заграбвайки по-голяма част от имуществото на бившето ТКЗС и плодородните земи.

Първото нещо, което Чоков прави като управник, е да свали от кметството избелелия национален флаг. Не го заменя с нов, а с 2 знамена на СИК. Маха ги, след като чрез медиите случаят се разчува и след многократните напомняния на областната управа и на общината в Бяла Слатина. Чоков налага в Галиче своите разбирания за законност и ред.

Присвоява си функциите на прокурор, съдия и полицай едновременно, превръща селото в територия, независеща от държавата.

През юли 1997-а е принуден да подаде оставка, която веднага е приета от общинския съвет. Бившият вече кмет обаче не губи време и се захваща да разшири влиянието си в земеделието.

Работи активно и със съдружниците си в СИК - братята Мехти и Салко Касъмови. Те стават известни по това време като тартори на автомафията в региона, която пере парите си, като овладява изкупуването и преработката на земеделска продукция.

През 1999 г. Чоков се опитва да заблуди полицията, че е станал обект на атентат. Докато една вечер празнува рождения си ден в бара в Галиче заедно с братя Касъмови, отпред пламват обилно полети с бензин неговите коли и тези на местен зърнен търговец.

Въпреки тенденциозните показания на Ценковите приятели разследването установява, че Чоков сам е подпалил колите, за да вземе $5000 застраховка. Номерът не минава, а ожесточението от неуспеха Чоков влага в предизборна кампания.

И отново става кмет, а на гостуващите му на купона след това приятели се хвали, че така е дресирал хората в Галиче, че и един от доберманите си да издигне, ще го изберат.

Завърнал се на поста, задължава всички с право на социални помощи да дават дневни и нощни дежурства. Уж за да се спрат кражбите, но така си осигурява пълен контрол и никой да не влезе незабелязан в селото.

Започва отново да пълни сводките на полицията и папките на прокуратурата. През декември 2000 г. предизвиква конфликт със стария си противник Павлин Кременски, наемател на фурна в Галиче. Чоков опитва да наложи запор върху даваното от местна мелница брашно за пекарната на Кременски и така да го подчини.

Когато не става, една нощ по дома на фурнаджията и колите му са изстреляни цял пълнител от автомат и няколко от пистолети. Кременски твърди, че е забелязал с автомата да стреля самият Чоков, и публично го нарича мошеник и педофил. 42-годишният тогава кмет започнал да задиря 16-годишната дъщеря на Кременски. Семейството се противопоставило и започнал тормоз.

Заради нощната стрелба и други прояви на Чоков срещу него са заведени нови дела. Той все още върти бухалката като при силовото застраховане, единици обаче се оплакват в полицията. Това прави вдовица, която Чоков удря по главата, защото се изпречила пред джипа му и заради стара вражда със сина . Пак с бухалка кметът бие инвалид в селото, а в дискотека - 20-годишен мъж, налага шофьор на мандра, конкуренция на неговата.

Шефът на областната полиция във Враца Валери Стаменов праща в началото на февруари 2002 г. спецзвеното да го арестува. В прокуратурата е пристига преписка с 6 висящи дела срещу Чоков и искане за неговото задържане. А и отстраняването му от поста. Той обаче си имал и те правят подписка в негова защита. В крайна сметка е пуснат срещу парична гаранция.

След поредния побой над 23-годишен от Галиче Чоков пак е арестуван в края на май. Тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов настоява пред Главната прокуратура да се намеси, за да остане Чоков в ареста, и да се търси начин за отстраняването му. Това не се случва и седмица след задържането му съдът го пуска срещу гаранция.

В края на 2002 г. Ценко Чоков получава 1,5 г. условна присъда за побоя над вдовицата Христина Бодилянова. Опитите на прокуратурата да бъде отстранен от поста и да получи ефективни присъди заради други престъпления не успяват.

Съдът във Враца и в Бяла Слатина няколко пъти му налага домашен арест или парична гаранция по обвинения, а Чоков се жалва, че негови врагове се мъчат насила да го вкарат в затвора. По-късно все пак е отстранен от поста и не се кандидатира на местните избори през 2003 г. заради влезлите в сила присъди.

Това е единственото прекъсване в неговата дълга кметска кариера. Хората избраха стария му противник Иво Боровански. Той изкара един мандат и на следващите избори в Галиче отново се върна Чоков.

Четвъртия си мандат като кмет Ценко Чоков използва активно в своя изгода и се превръща в един от най-крупните земевладелци в региона. Той придобивал земя от хора без наследници или “купувал” от вече починали. Чоков вече е подсъдим в Белослатинския районен съд за една имотна измама, но по сигналите за десетки други все още се работи.

Най-честата схема, по която Чоков и групата му ставали собственици на земя против волята на собствениците , е чрез аренда. Нивите първо били наемани за няколко години от крупния арендатор, както сам Чоков се определи наскоро пред Специализирания съд. По-късно чрез фалшиви пълномощни и подправени нотариални актове той или някой от неговите приближени ставал собственик на земята.

Чрез имотни измами селският управник е заграбил стотици декари плодородна земя. Чоков има дългогодишни договори за аренда с почти цяло Галиче

Освен това притежава хиляди декари в няколко села наоколо.

Осмелилите се да се оплачат от своеволията му веднага били заплашвани и предупреждавани, че ще им се случи нещо и ще загубят земята си. Разследващи установили, че през 2011 г. за ден той парафирал и оформил 800 договора за аренда.

Първият пълен мандат на Чоков като кмет отново е белязан с насилие и умишлени палежи срещу негови противници в селото. Мнозина го сочат като извършител или поръчител на тормоза срещу тях, но досега разследванията не са доказали неговата съпричастност.

Наложи се главният прокурор Сотир Цацаров няколко пъти да праща проверяващи за работата на районната прокуратура в Бяла Слатина и за натрупаните дела срещу кмета и сина му Мартин.

Тази година много жители на Галиче решили да не подновяват изтеклите си договори за аренда, но установили, че не могат да направят това. Договорите им били подновени за още 5 г., без някой да ги е питал. Новите договори били попълнени, подписите на собствениците на нивите - фалшифицирани, а като кмет Чоков им удрял печата.

Започналият през октомври м.г. 5-и мандат на Чоков отново може да бъде прекъснат, след като той бе арестуван преди дни с група съдружници след поискана от Специализираната прокуратура полицейска акция в Галиче. Прокуратурата обвинява Ценко Чоков, че е ръководил организирана престъпна група, занимавала се с рекет, палежи, имотни измами, а в последно време хората му започнали да се наместват и в трафика на дрогата в региона.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати