Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Окт 16
Начало arrow Политика arrow Архивът на разузнаването отива при Комисията по досиетата, обяви Ненчев

Архивът на разузнаването отива при Комисията по досиетата, обяви Ненчев

  Print E-mail
2016-06-08 09:25:46
източник: news.bg

Военното министерство е предало целия архив на разузнаването си на Комисията по досиетата. До няколко дни предстои да бъде подписан и официално приемно-предавателен протокол за около 55 хиляди единици.

Това съобщи в студиото на БНТ министър Николай Ненчев, с което обяви е изпълнението на един от ангажиментите, които пое в началото на мандата си.

„Слагаме точка на този въпрос”, заяви Ненчев, според когото той не е направил нищо друго освен да изпълни закона. „Не бива да спорим за нещо, което ясно и конкретно е разписано в закона. Трябва да свикнем да не мислим непрекъснато за това как да заобиколим закона”, коментира Ненчев.

Военният министър коментира и приетият от Народното събрание проект за модернизация на въоръжените сили. Според него гласуването и изобщо наличието на такъв документ е изключително мотивиращо за цялата българска армия, тъй като дава стабилност, дългосрочност и предвидимост в работата на военнослужещите.

На въпрос защо толкова късно след като България стана Хубаво е, че все пак започваме, след 20 и дори 25 години необходимост от модернизация.  

Военният министър заяви, че до края на месеца очаква да стартират процедурите по обществената поръчка за строителство на нов кораб, като има интерес както от чужди, така и от български компании. 
След одобрението, получено от Народното събрание, започва и разговорът за авиацията. „Има три компании, с които се водят разговори, очакваме конкретните проекти за въоръжението, наземната техника”, посочи Николай Ненчев, като допълни, че съответните договори ще включват и обучение на съответния персонал.

Министър вече е назначил комисия, която да направи избори и в която са включени представители на професионалното ръководство на военното министерство, представители на Министерство на финансите, на енергетиката, на транспорта, включително и на ДАНС.

Николай Ненчев заяви, че се надява в края на 2018 или началото на 2019 България вече да разполага с новите си бойни самолети и кораби.

По отношение на личния състав на армията, военният министър заяви, че няма нито един съкратен, каквито опасения е имало в началото на мандата му, а напротив – в момента има обявени 500 свободни позиции.

„Трябва да правим повече за българската армия и нейния състав”, заяви Ненчев и благодари за доброто сътрудничество с професионалистите в парламентарната комисия по отбрана. Вече се е състоял един Съвет по отбрана по темата за привличането на кадри и липсата на мотивация за постъпване в армията, като до края на юни ще бъде свикан още един съвет.

Според Ненчев военнослужещите са патриоти, но патриотизмът се възпитава преди всичко в семейството и след това в училището. „Вярвам, че патриотизмът е генетично заложен у българите”, посочи Николай Ненчев.

Военният министър отказа да коментира инцидента с кражбата на част от оградата по южната ни границата, като се аргументира със силното си възмущение. Като равносметка от включването на армията по охрана на границата, Ненчев подчерта изключително доброто сътрудничество с МВР. „Справихме се със задачата”, констатира със задоволство Ненчев.

Мнението на военния министър е, че бежанският натиск спрямо границата ни няма да намалява, напротив – той очаква да се увеличи предвид влошената ситуация от последните седмици в Сирия и наличието на голямо количество мигранти в Турция, а и в Гърция, съответно 3 милиона и 53 хиляди.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?