29 Март 2024 г. Петък

Общините ни пропищяха от „системните терористи” по селата

2016-06-07 16:45:56

Общините искат ефективна борба със „системните терористи” по българските села.

Държавата смята обаче с наредби да пази реколтата на стопаните.

Актуалните проблеми на битовата престъпност обсъди Съветът за превенция на престъпността към МС. Обсъдени са проблемите и опазване на земеделската реколта, както и спокойното протичане на туристическия сезон.

Основният извод от срещата е, че досегашните мерки не са давали резултат. Общините пък искат периодично РПУ-тата да се отчитат на общинските съвети какво се случва с борбата с битовата престъпност.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова подчерта, че всички институции и органи трябва да се заемат с борбата с битовата престъпност. Всички според нея трябвало да покажат резултати в тази битка.

Анализът показва сложна картина на регионалните ситуации, обясни тя, като по думите й имало на някои места добри примери в борбата с престъпността. Не можем да разчитаме само на общите решения, трябва да търсим и регионалните, призова Бъчварова.

Гинка Чавдарова от НСОРБ поиска повече подкрепа за общините. За опазването на селскостопанската продукция се разпространявали добри общински наредби по останалите общини. Целта била общинските съвети да копират добрите практики по места и да ги прилагат на своя територия.

Добра практика в 20% от общините, която действа в момента - и НСОРБ иска да се прилага навсякъде - е публичен отчет на органите на МВР. Този отчет ще се прави на публично заседание на общинските съвети, на които и граждани ще могат да задават въпроси. Това трябвало да стане задължителна норма. 

Общините искат промени и в Закона за местното самоуправление. Чавдарова се оплака, че е дадена възможност за общинска полиция, но пък създаването на такова звено не било по „джоба” на всяка община. С този разход можели да се справят само по-големи общини със солидни бюджети.

От сдружението искат и допълнителни правомощия на контролните им органи по охрана и местни инспекторати. Досега при установяване на нарушител за съставяне на акт се изисквало присъствието на полицай. Служителите на реда в малките населени места са малко.

Пречка пред общините да борят престъпността на местно ниво били редицата комисийки, ангажирани с различни аспекти на противодействие на престъпността. От НСОРБ предлагат всички такива комисии да бъдат обединени в един работещ орган.

Общините искат и по-ефективно използване на системите за видеонаблюдение. Нямало пари в редица общини за поддръжката на тази система. Мислело се от къде да дойдат парите. Идея е глобите от нарушенията по пътищата в границите на населено място, установени с камери, да остават в общинските бюджети.

От общините искат преформулиране на т.нар. дребни престъпления, които са бич за малките населени места и се извършват от едни и същи криминални елементи. Заради ниската стойност на откраднатото обаче органите на реда не предприемат мерки и това ядосвало хората.

Да намерим възможност или малко от малко да намалим тази възможност за избягване на системни, трайни терористи на нашите села, които тероризират и всяват страх в хората на място, настоя Гинка Чавдарова. Затова и тя поиска по-строги норми.

Най-остър е дефицитът на служители на реда в селските райони, стана ясно още от думите й.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати