26 Април 2024 г. Петък

Половин Галиче, попът и даскалът с подписка в подкрепа на Ценко Чоков

2016-06-07 16:41:59

400 жители на село Галиче са се подписали в подкрепа на своя кмет Ценко Чоков, след като бе арестуван.
Това стана ясно в началото на заседанието пред апелативната инстанция на Специализирания съд, където Чоков и останалите, оставени в ареста,обжалват мерките си за неотклонение.
(В най-обсъжданото напоследък село живеят около 1000 души.)

Адвокатът на Чоков Иво Найденов представи писмени доказателства в подкрепа на клиента си. Сред тях са характеристика за Чоков, издадена от кмета на Бяла Слатина.

 

Сред хвалебствията има и благодарствени писма от майки в село Галиче, на които Чоков платил таксите на децата им за детските градини.

Благодарствено писмо има и от свещеник в с. Галиче за това, че кметът е направил дарение за храма. Имената на дарителите се записвали в храма, но след като Чоков беше арестуван, надписът с неговото име станал обект на вандалска проява.

Положителни думи за Ценко Чоков бяха представени и от директора на местното СОУ „Христо Ботев”.

Бяха предадени на съда и документи, сочещи трудовата му ангажираност като земеделски производител и арендатор.

Адвокатът на Чоков за пореден път повтори, че от кого ли не Чоков е бил проверяван, като освен от НАСА, този път изтъкна, че сигурно само от АГ болница не е проверяван.

Прокуратурата на свой ред представи нов том с доказателства, който съдържа разпознавания. Съдът даде на адвокатите по тяхно желание 30 минути да се запознаят с тях.

Ако беше вярно, че Ценко Чоков и Мартин Чоков са раздавали финансови средства срещу лихва, явно паметта им е до такава степен компютъризирана, че знаят и помнят на кого какви суми са раздавали и какви пари имат да вземат. Това коментира иронично адвокатът им Иво Найденов, който изтъкна, че не са намерени никакви документи, в които да са водени записки за длъжниците на Чокови.

Изнудване, побой, имотни измами, заплахи са в основата на обвиненията, които прокуратурата изложи по време на разглеждането на мерките им за неотклонение на втора инстанция.

Пред спецмагистратите се изправиха Ценко Чоков, синът му Мартин, Иван Йорданов Тодораков, Иван Пламенов Тодораков, Димитър Каменов и Сашо Димитров, за да поискат по-леки мерки за неотклонение.

Прокурорът обяви за неоснователни жалбите на подсъдимите.

Прочулият се кмет е с обвинения за ръководене на организирана престъпна група, закана за убийство, лихварство в съучастие със сина му, отвличане и нанасяне на средна телесна повреда.

Останалите са обвинение в участие в престъпната група, действала от началото на 2013 г. до края на май 2016 г. Свидетелите са обяснили подробно как длъжници са били пребивани в случай, че не успеят в срок да върнат задълженията си, изтъкна прокурорът.

Адвокат Иво Найденов бе категоричен, че от доказателствата не може да се направи извод, че Чоков е ръководил групата, нито пък, че другите обвинени са участвали в такава група.

По повод обвинението, че Ценко Чоков е отправил закана за убийство спрямо Веселин Тушинов, защитата подчерта, че двамата са били опоненти на предишни избори. Тушинов обаче изгубил от Чоков. Недоволен от загубата, Тушинов обвинявал Чоков и семейството му във “всички възможни грехове”.

Найденов определи случая като “една селска драма”, където един кандидат-кмет не е успял и написал една камара жалби.

Ценко Чоков бил съпричастен и към съселяните си и им е помагал в трудни моменти, твърди адвокатът.

Близките на Ценко Чоков били заплашвани от група лица след задържането му, обяви пред медиите адв. Найденов. 
“Твърди се, че има страх в село Галиче от Ценко Чоков, а се оказва, че след задържането му, вандалските прояви са множество”, коментира още защитата.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати