29 Март 2024 г. Петък

Зрелостниците с най-много двойки по български и литература, откакто има матури

2016-06-07 16:40:48

10 649 са слабите оценки от матурите на зрелостниците. Това стана ясно по време на пресконференция в Министерство на образованието.

По Български език и литература двойките са 4189, а по втори държавен зрелостен изпит (ДЗИ) – 6460. Това прави общо над 10 000. „Двойките” по география са 3369, 1329 по биология.

4,17 е средният успех по български език и литература и той е по-нисък в сравнение с предходни години.

„Тази година е най-високият процент двойки от началото на провеждането на матурите - 8,73%”, коментира Кунева резултатите по БЕЛ.

„Нашата задача е да направим така, че децата да са грамотни. Ще направим всичко възможно тази тенденция да се прекърши. Няма да препускаме по материала, за да може децата да се упражняват достатъчно, няма нужда да наизустяват и да учат клишета”, зарече се вицепремиерът.

Министърът на образованието Меглена Кунева се опита да внесе успокоение като започна с добрите новини, а именно, че тази година има два пъти повече зрелостници с по две отлични оценки. Те са 4637. Зрелостниците с по две слаби оценки пък са 2325.

Кунева похвали учениците, които са отличници. 131 ученици са с по 100 точки,59 зрелостници са с по 0 точки. За Среден 3 според скалата на оценяване, която не е променяна, са нужни 23 точки, а за отличен – 77 точки.

Просветният министър коментира, че има спад в резултатите по български език, география, икономика и философски цикъл. По Български език и литература най-добре са се представили зрелостниците от София-град, Варна, Пловдив, Смолян, Добрич, Видин, Русе, Стара Загора.

7466 зрелостници няма да получат дипломи за средно образование, като към тях се наслагват и завършили в предходни години.

От задължителните втори матури най-много двойки има по география и икономика. Там шестиците са под 5 %, а най-големи скокове с отлични оценки има по езиците – италиански, руски.

Решенията, които МОН предлага във връзка със слабите резултати на зрелостниците, са нови учебни програми, които да залагат на повече практически упражнения и писане на текстове. Освен това, всяко училище е трябвало да има обстоен анализ за това кои са най-трудните неща за учениците.

Просветният министър коментира, че трябва да мобилизираме възможностите на новия закон, за да преодолеем тази негативна тенденция. По него са предвидени допълнителни обучения, индивидуална работа.

Тя изтъкна, че учители в пенсионна възраст имат място в образователната система, да се включат в тази важна педагогическа работа.

Меглена Кунева отчете, че напредък има по математика, история и цивилизация и природни науки. Тя изтъкна, че това е интересът на българското образование.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати