25 Април 2024 г. Четвъртък

Германският парламент призна кланетата на арменци от турците за геноцид

2016-06-02 15:03:55

Германският парламент (Бундестагът) одобри резолюцията за обявяването на масовите убийства на арменци, извършени от османските турци по време на Първата световна война, за геноцид.

Резолюцията, която е от пет страници, призовава за „възпоменание за геноцида над арменското и други християнски малцинства в годините 1915 и 1916”.

Долната камара на германския парламент гласува почти единодушно в полза на резолюцията, като само един депутат се е обявил против, а още един се е въздържал.

 

Турция категорично и гневно се противопоставя срещу резолюцията на Бундестага, като предупреди, че тя ще влоши отношенията между двете страни. 

Според арменците до 1,5 млн. техни предци са били избити в кланетата през 1915 г. Според турците броят на убитите е далеч по-малък и те отричат категорично понятието "геноцид", тъй като според тях нямало систематична кампания за заличаването на арменските християни като етнос по време на Първата световна война. Турция също така посочва, че мнозина турски цивилни са били убити по време на вълненията по време на рухването на Османската империя. 

 

Моментът на приемането на резолюцията е изключително неудобен, тъй като ЕС се нуждае от Турция да окаже помощ за ограничаването на мигрантския поток към Европа. 

Повече от 20 страни, включително Франция и Русия, както и папа Франциск, са признали убийствата през 1915 г. за геноцид. 

Обсъжданията и гласуването в Бундестага се случиха в присъствието на посланиците на Армения и Турция в Германия. 

Местни наблюдатели не изключват след приемането на резолюцията Анкара да отзове посланика си от Берлин. Според някои медии такова принципно решение било прието още преди решението на Бундестага.  

Канцлерът Ангела Меркел не присъства на дебатите. Нейната Християндемократическата партия, техните коалиционни партньори - Социалдемократическата партия, както и Зелената партия, подкрепиха резолюцията. Вчера обаче канцлерът се срещна с представители на партията си и заяви, че подкрепя резолюцията.

Германските депутати бяха подложени на натиск от турци преди вота, включително със заплахи и обидни имейли. Турският премиер вчера нарече резолюцията "нелепа" и "ирационална". 

В резолюцията се изтъква също, че Германия, която по онова време е съюзник на османците, носи някаква вина, защото не е сторила нищо да спре кланетата.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати