25 Април 2024 г. Четвъртък

Има ли депутати в конфликт на интереси за покупката на нов боен самолет и кораб?

2016-06-02 11:08:53

Депутатите подхванаха покупката на нов боен самолет и на военен кораб. Припомняме, преди седмица двата въпроса минаха успешно през военна и бюджетна комисия, като обаче част от депутатите бяха сериозно притеснени от огромната сума – над 1,5 млрд. лева, необходима за придобиването на самолети и кораб.

Депутатите трябва да гласуват финансовата схема, по която ще се извършва заплащането. Чак след това експерти ще предложат какъв самолет да бъде закупен. Все още не е ясно дали той ще е нов или втора ръка.
За целта в пленарна зала са генералите Константин Попов, Андрей Боцев, Румен Радев и Митко Петев.

Независимият Велизар Енчев поиска депутатите да декларират конфликт на интереси и да си кажат кой за какво лобира. Самият той искал да останат старите самолети и кораби.

От продължаването на ресурса на МиГ-овете не можело да се вземат комисионни. От покупката на нов самолет можело да се вземе процент.

Още 14-15 години бил ресурсът на нашите самолети. Дълъг бил животът и на корабите ни, според него. "Защо се отказвате от МиГ-29", попита Енчев колегите си депутати.

Той отбеляза, че олигарх фармацевт щял да строи корабите. Само 200 милиона лева щяло да ни струва преоборудването на фрегатите ни, вместо да даваме 800 милиона лева за нови. По-евтино щяло да струва и вместо нов самолет да удължим живота на старите руски самолети.

Валентин Радев от ГЕРБ излезе и обяви, че няма конфликт на интереси. Той изтъкна, че МиГ-29 е вече морално остарял и вече не може да се използва. Управляващите изтъкнаха, че няма как и да обновим евтино корабите си. Трябвало да си купим нови кораби, за да гарантираме морската си сигурност.
Според герберите сме закъснели с обновяването на въоръжението си.

Социалистът Ангел Найденов също декларира липсата на конфликт на интереси и подчерта значимостта на предлаганото решение за покупката на самолет и кораби. Трябва да предприемем определени стъпки, категоричен бе той.

Бившият министър на отбраната е за покупката. Това е едно закъсняло решение, смята Найденов.

Над 5 милиарда лева сега ще ни струва обновяването, както той обясни, като тази сума е достигната заради липсата на последователна политика.

Според Ангел Найденов ни трябват нови бойни способности. Икономически и технологични ползи съзря той в покупката на нов самолет и кораби.
Социалистът е притеснен обаче, че днес ще се даде старт на процедурата, но нямало да се стигне до конкретна покупка.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати