Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Юли 11
Начало arrow Политика arrow Трети президентски мандат на Георги Първанов не е възможен, твърди ...

Трети президентски мандат на Георги Първанов не е възможен, твърди конституционалист

  Print E-mail
2016-06-02 10:28:02
източник: news.bg

Не трябва да се допуска пряката демокрация да се ползва като инструмент срещу представителната демокрация, заяви Георги Близнашки пред bTV. Трябва да е ясно за какво се гласува, заяви конституционалистът и бивш служебен премиер.

Относно проблема с електронно гласуване той смята, че все още не сме готови да упражним правото си на избор по този начин. "Има вече едно допитване, то не даде резултат, защото гласуваха само 20% от избирателите (това беше участието на хората в референдума за електронното гласуване, иницииран от президента Росен Плевнелиев - б.р.). Решено бе да се въведе експериментално", припомни Близнашки.

"Като общество технически не можем да си го позволим, защото забавихме въвеждането на електронното правителство", обясни мотивите си конституционалистът и заяви, че американски учени ни съветват да минем първо през гласуване по пощата, а след това да въвеждаме електронно гласуване.

 

Искането в допитването до народа, инициирано от Слави Трифонов, за рязко намаляване на броя на народните представители влиза в разрез с решение на Конституционния съд от 2003 година.

"Това ще бъде един безкръвен, безпомощен парламент, няма да си попълнят комисиите, делегациите, цели периферии на страната ще бъдат оголени. В Смолянска област населението е пръснато, мнозина се изселват. От там има само 4 депутати. Ако намалим техния брой ще останат само двама. Може да се мисли за намаляване на народните представители, но не така драстично", обясни мнението си юристът.

С подобни резки промени той вижда опасност за опазване на интересите на народа. "В парламента трябва да заседават депутати, а не клики и влиятелни групи, това е опасен ход, той е в разрез с интересите на парламентарната демокрация в България", предупреди Георги Близнашки какво би станало, ако се изпълни искането за намаляване наполовина броя на депутатите.

Запитан за възможността президентът на България от 2002-2012 година Георги Първанов да има трети мандат, конституционалистът бе категоричен. "Трети мандат на Георги Първанов не е възможен. Не му прави чест на господин Първанов, че ангажира обществения интерес с подобен разговор, президентска република означава тоталитарен режим. Текстът на Конституцията е ясен", заяви юристът и бивш служебен премиер.

Той даде пример с управлението на Джордж Вашингтон, който изкарва два мандата и се оттегля. Нашата конституция е пределно ясна, не може да има трети мандат, не трябва да се влага особен смисъл в термина преизбиране, България трябва да остане в демократичното си русло, смята юристът.

Близнашки обърна внимание на баланса между волята на народа и здравомислието. "Ако българският народ, който по конституция е суверен, каже, че трябва да ходим всички със зелени гащи, ще ходим всички със зелени гащи", цитира Близнашки.

"Народният суверенитет не е абсолютен, при създаване Конституцията, трябва да се намери равновесие между публична власт и правата на човека.Народът не може да накърнява индивида", обясни необходимостта от разумност при промяна на основните права и свободи в законите.

Запитан за предстоящата годишнина от масовите протести, които започнаха с решението на депутатите в кабинета "Орешарски" да назначат Делян Пеевски за председател на ДАНС от 14 юни 2013 година, Близнашки каза, че Пеевски е на път да слезне от сцената.

"Но героите, които бяха свалени от власт, тихомълком слизат - връщат се. Народът е великодушен и бързо забравя много от главните действащи лица от събитията през 2013", заяви участникът в тогавашните протести срещу кабинета "Орешарски".

Бойко Борисов е заложник на сложна конфигурация - коалиция от 4 партии,останаха 3, коментира вторият кабинет "Борисов" бившият служебен премиер. "На това отдаваме и тези крайности - да се ограничат правата на изселниците в Турция. Това са достатъчно сложни въпроси, които нямат лесни решения. Той е заложник на една коалиция", смята Близнашки.

"Като се тръгне в погрешна посока трудно се намира правия път.Задължителното гласуване не е толкова лошо", каза юристът по повод непрекъснатите промени в Изборния кодекс. Той обясни, че когато се тръгне по пътя на компромисите, основното се обезсмисля.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Недосегаеми не трябва да има - законът е над всички, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред БНТ във връзка с акцията на Прокуратурата в президентството и последвалите арести на ...
  Новини Президентът Румен Радев излезе сред народа пред президентството заедно с вицепрезидента Илияна Йотова. 
  Новини Прокурори влязоха в сградата на президентската администрация, съобщи БГНЕС. Пред сградата са една полицейска кола и два автомобила, единият от които със синя лампа.Колите са спрени точно срещу ...
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?