29 Март 2024 г. Петък

Върху шофьорите се стовари „народният гняв” срещу скъпото билетче

2016-06-01 16:32:25

"Искате да спестите 1 кило нафта ли? За това ли не пускате климатика?! Дайте билетче на момичето и й върнете 40 стотинки, имате". Така млад мъж нападаше шофьор на столичния градски транспорт в София, който се опитваше да спази графика, да се пребори с трафика и да устои на недоволството на гражданите от новите цени на билетите.

Момичето беше помолило за билет и държеше 2 лева в ръката си. Вероятно не е уцелила точният момент, когато да поиска да си закупи от новите билети, наречени от мнозина "Фандъковки", заради увеличението им от 60% срещу нулево подобрение на условията за пътуване.

Припомняме, днес за София е денят Х, когато билетите за градския транспорт официално са вече с новата цена.

 

Вероятно е поискала да си купи билет не при спряло превозно средство. А шофьорът настояваше да има и точно приготвена сума, защото той не е касиер. В защита на момичето бе станал и млад джентълмен, който обясняваше на висок глас, че точно преди това е дал своите лев и шейсет на стотинки и водачът има необходимите 40 стотинки, за да върне ресто.

"Ако сега дойде контрола, всички сме свидетели, че тя поиска да си купи билет", възмущаваха се пътници от предните седалки.

Звучно бяха коментирани както новите цени както на билетите, така и на глобите. "Не може да ти искат 40 лева, а рейсовете да са така окаяни", обясняваше жена за новите цени и на глобите за нередовен пътник. Тя продължи да изрежда "преимуществата" на столичния градски транспорт - колко на често се появяват автобусите, тролейбусите, трамваите, колко са чисти, колко са здрави, как са претъпкани... 
"И за това ти искат лев и шейсет", възмущаваше се жената.

 

"Те за тия пари трябва на шофьорите по 10 лева на стотинки да им дават още преди началото"Няма да млъкна! Те да си оправят рейсовете!".

"Не може за една спирка да ти искат 1,60. Това е нечестно", възмути се възрастна дама, която явно пътуваше доста често. Веднага към нейния протест се намеси и мъж на златна възраст, който обясни, че за исканата цена от лев и шейсет трябва не само климатик да има, а и пътниците да бъдат гледани като писани яйца.

Ясно е, че последният към когото трябва да е отправен „народният гняв”, е шофьорът.

Наистина, недоволството от новите цени на билетите ще го отнесат шофьорите, а тези, които управляват транспорта, предоставят линиите, отговарят за поръчките на новите мотриси, автобуси и микробуси - вероятно ще бъдат наградени.

 

За жалост, никой от пътниците не се сети да попита - защо минимална част от международните заеми, които правителството ни сключи и парламентаристите одобриха, не достигнаха до обществения транспорт в европейската ни столица. Но не ни е това работата. Имаме си нови цени на билетчето, успокоение, че картите били евтини (за някого и неясно до кога) и притеснение, че само една част от пътниците се таксуват и биват глобявани. 

Припомняме, през март България изтегли 2 млрд. евро нов дълг чрез продажбата на 7- и 12-годишни облигации. Парите вероятно ще бъдат ползвани за погасяване на падежиращите догодина облигации за 950 млн. евро, твърдят финансисти.

На 20 април депутатите одобриха България да вземе заем от 150 000 000 евро за срок от 10 години от Банката за развитие на Съвета на Европа за енергийна ефективност. Народните избраници ратифицираха гаранционното споразумение между страната ни и финансовата институция. 

Ратифицираното от парламента гаранционно споразумение е с 3 години гратисен период. Лихвеният процент е плаващ или фиксиран. Парите трябва да бъдат усвоени до 30 юни 2017 г.. Заемът се отпуска на траншове, като първият не може да е повече от 30 на сто от общата сума или 45 000 000 евро.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати